Článek
Ta vůně přitáhne „za nos“ do kuchyně a ke stolu všechny kolem – chuť pak potvrdí, že jste si vybrali správný recept. Kuře s bylinkami a česnekem získá díky citronu a javorovému sirupu neopakovatelnou a zajímavou chuť. Dobrou chuť!
Postup
01.
Troubu předehřejte na 250 °C a zapněte program na horní i spodní ohřev. Mezitím připravte kuře: omyjte ho, osušte a rozřízněte podél páteře na motýlka. Pak ho „otevřete“, tak aby zůstalo v jednom kuse. Rozkrojené kuře osolte a opepřete ze všech stran a kůží nahoru ho položte do pekáče, aby se jeho dna dotýkalo co největší plochou.
02.
Kůži kuřete potřete změklým máslem. Do pekáče vložte bylinky, silnější plátky citronu a na poloviny rozkrojené palice česneku. Asi dva decilitry vody smíchejte s javorovým sirupem (můžete nahradit medem) a kuře podlijte.
03.
Kuře v pekáči vložte do rozehřáté trouby a po zhruba deseti minutách snižte teplotu na 230 °C. Pečte asi půl hodiny. Po této době by mělo kuře získat zlatavou barvu a maso by mělo jít snadno od kosti. V průběhu pečení lze podlévat a občas i pomazat máslem.
04.
Hotové kuře nechte chvíli odpočinout a potom servírujte – klidně rovnou v pekáči. Pečený česnek je skvělý i na chleba a můžete s ním maso podávat. Hodí se k němu i brambory, ať vařené, nebo pečené.
>>>Nemáte celé kuře? Zkuste recept na citronové kuřecí paličky s jogurtem.