Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pečené kuře je klasika, která nikdy nezklame. Jestli patří mezi stálice vašeho rodinného jídelníčku a občas byste uvítali zajímavou změnu, zkuste přidat citrony a opravdu hodně česneku!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kuřete
  • 2 ks citronu
  • 50 g másla na pomazání
  • 2 palice česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3 snítky tymiánu
Článek

Ta vůně přitáhne „za nos“ do kuchyně a ke stolu všechny kolem – chuť pak potvrdí, že jste si vybrali správný recept. Kuře s bylinkami a česnekem získá díky citronu a javorovému sirupu neopakovatelnou a zajímavou chuť. Dobrou chuť!

Postup

01.

Troubu předehřejte na 250 °C a zapněte program na horní i spodní ohřev. Mezitím připravte kuře: omyjte ho, osušte a rozřízněte podél páteře na motýlka. Pak ho „otevřete“, tak aby zůstalo v jednom kuse. Rozkrojené kuře osolte a opepřete ze všech stran a kůží nahoru ho položte do pekáče, aby se jeho dna dotýkalo co největší plochou.

02.

Kůži kuřete potřete změklým máslem. Do pekáče vložte bylinky, silnější plátky citronu a na poloviny rozkrojené palice česneku. Asi dva decilitry vody smíchejte s javorovým sirupem (můžete nahradit medem) a kuře podlijte.

03.

Kuře v pekáči vložte do rozehřáté trouby a po zhruba deseti minutách snižte teplotu na 230 °C. Pečte asi půl hodiny. Po této době by mělo kuře získat zlatavou barvu a maso by mělo jít snadno od kosti. V průběhu pečení lze podlévat a občas i pomazat máslem.

04.

Hotové kuře nechte chvíli odpočinout a potom servírujte – klidně rovnou v pekáči. Pečený česnek je skvělý i na chleba a můžete s ním maso podávat. Hodí se k němu i brambory, ať vařené, nebo pečené.

Načítám