Hlavní obsah

Pravé řecké tzatziki: ideální společník na domácí grilovačku

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecké tzatziki vám nemusíme představovat, tahle osvěžující pochoutka neodmyslitelně patří k létu i u nás. Dip z hustého jogurtu a okurek skvěle doprovodí všechny grilované pochoutky, poslouží jako předkrm a s kouskem pity dokonce jako lehká večeře. Jak na to, aby vaše tzatziki chutnalo stejně skvěle jako to z Řecka?

Článek

Okurka a jogurt dokážou v letních vedrech příjemně ochladit a dodají tělu potřebné tekutiny. Obyvatelé teplejších oblastí to dobře vědí, a proto najdete nějakou verzi okurkového salátu či studené polévky v mnohých jižních krajinách. Okurková polévka tarator je rozšířená po celém Balkáně, turecký cacik se jí složením a konzistencí podobá a oba pokrmy jsou pak už jenom krůček od u nás nejznámějšího a nejoblíbenějšího řeckého dipu tzatziki.

Jak na dokonalé řecké tzatziki?

Budete potřebovat jenom pár dostupných ingrediencí, ale jako u všech pokrmů (a zvláště těch nejjednodušších), je důležitá jejich kvalita. Správné řecké tzatziki je husté tak, že nestéká ze lžíce a snadno ho naberete na kousek pita chleba. Pořádně proto vymačkejte okurku a zvolte hustý jogurt, jinak budete mít místo dipu spíše řidší okurkový salát.

  • Okurku omyjte, odstraňte konce, ale neloupejte, slupka dodá dipu chuť, barvu i strukturu. Větší a vodnatou okurku rozřízněte na poloviny a vydlabejte semínka, mladší a pevné kusy můžete nechat vcelku. Nastrouhejte ji na hrubším struhadle, lehce osolte, vložte do sítka, přebytečnou tekutinu nechte chvíli vykapat a poté ještě okurku pořádně vymačkejte.
  • Použijte tučný řecký jogurt hustý tak, že v něm téměř stojí lžíce. Pokud ho nemáte, nechte alespoň chvíli na sítku vykapat jiný bílý smetanový jogurt.
  • S česnekem šetřete. Jeho chuť musí být znát, neměl by být ale příliš dominantní. Pokud máte kvalitní český česnek, úplně postačí jeden stroužek (nebo i polovina většího) na jednu okurku.
  • S bylinkami naopak nešetřete. Do tzatziki patří čerstvý voňavý kopr a přidat můžete i trochu nasekané máty.
  • Autentickou chuť dodá dipu řecký olivový olej, pokud ho ale nemáte, použijte na zakápnutí jakýkoliv panenský olivový olej.
  • Dipu prospěje, když ho necháte v lednici odležet do druhého dne. Kopr ale přidávejte až na poslední chvíli.

Recept na pravé řecké tzatziki

Tip: Vykapanou šťávu z okurek nevylévejte! Nařeďte ji vodou, přidejte led, pár lístků máty a střik citronové šťávy a vypijte ji jako osvěžující limonádu. Špetka soli, kterou jste solili okurky, vůbec nevadí. Nebo do ní namočte vatové tampony a použijte zvenčí jako pleťové tonikum: rozjasní, zklidní a vypne pokožku namáhanou sluncem.

K čemu se hodí tzatziki?

Jakmile máte tzatziki namíchané, existuje spousta skvělých možností, jak ho využít. S kouskem pita chleba a pár olivami se nabízí jako předkrm či lehká večeře, jako dip ke všem jednoduchým úpravám masa na grilu, ke smaženému falafelu či jiným zeleninovým plackám, do sendvičů, ke hranolkůmmasovým špízům… Všude tam, kde chcete dodat jídlu trochu svěžesti.

Jaké další saláty a dipy se hodí ke grilování? Určitě si vyberete z našich receptů: zkusíte klasický šopský salát se sýrem, sytější tabouleh s bulgurem, klasický zelný Coleslaw nebo salát z pečených paprik?

Související témata:
Tzatziki

Načítám