Hlavní obsah
3,7
(21)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kuřecí maso na domáckou verzi gyrosu můžete nakrájet na nudličky a opéct na pánvi, bude to rychlovka. Pokud ale čekáte větší společnost a chcete hosty okouzlit, připravte ho podle tohoto receptu. Potřebujete jenom trochu zručnosti a chvilku času navíc. A opravdu velkou bramboru!

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 1 brambora
  • 1,5 kg horních kuřecích stehen
  • 1 lžička soli
Na marinádu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky sušeného koriandru
Článek

Postup

01.

Na tento pokrm se nejvíc hodí vykostěná horní kuřecí stehna s kůží. Den předem prošlehejte všechny přísady na marinádu metličkou (sůl nepřidávejte) a maso naložte: dbejte, aby byl marinádou pokrytý každý kousek. Připravené maso odložte do lednice a nechte marinovat přes noc.

Tip: Koření a vůbec marinádu můžete přizpůsobit svým chutím. Nevynechávejte ale kyselou složku a určitě přidejte velkorysé množství citronové šťávy (nebo jogurt), pomohou masu zkřehnout. Naopak doporučuji vyhnout se čerstvému česneku a bylinkám, při pečení se pálí a hořknou.

02.

Na druhý den si připravte tu největší bramboru, kterou seženete. Pořádně ji opláchněte a v nejširším místě rozřízněte: vytvoříte tak stabilní podstavec pro maso. Polovinu brambory (druhou polovinu si nechte bokem, budete ji ještě potřebovat) položte na prázdný plech řeznou stranou dolů a zapíchněte do ní trochu zešikma tři špejle tak, aby tvořily jakýsi trojúhelník a směrem nahoru se od sebe o malinko vzdalovaly.

Tip: Představte si úzkou trojbokou pyramidu zapíchnutou špičkou dolů do brambory: špejle by měly představovat její hrany.

03.

Předehřejte troubu na 200 °C a mřížku přesuňte co nejníž. Na špejle (ideální jsou ty, které mají špičatý konec) postupně napichujte připravené maso tak, aby vytvořilo co nejkompaktnější válec, který bude dobře držet rovnováhu. Chce to trochu trpělivosti. Při navlékání masa nezapomeňte každou vrstvu osolit. Poté ještě celou soustavu zajistěte: středem propíchněte dlouhou grilovací jehlu.

04.

Maso vložte do trouby a pečte asi 15 minut při teplotě 200 °C. Poté teplotu stáhněte a pečte dalších 45 minut na 180 °C. Po této době teplotu znovu zvyšte na 210 °C a pečte dalších 15–20 minut. Ač by se mohlo zdát, že se za tu dobu (a při tak vysoké teplotě) maso musí vysušit, nemusíte mít obavy. Vrstva masa je silná a kompaktní, udrží si šťavnatost, zato potřebuje dostatek času, aby byla bezpečně propečená i uvnitř. Povrch masa zatím získá na křupavosti a vy dosáhnete toho skvělého kontrastu mezi dokřupava opečenými kousky a šťavnatým masem zevnitř.

Tip: Máte obavy, že se maso spálí? Můžete ho v průběhu pečení ochránit alobalem, na posledních 15 minut ho ale určitě odstraňte. Jestli máte kuchyňský teploměr, snažte se v jádru dostat na teplotu 73–74 °C. Po vytažení z trouby teplota ještě o 2-3 stupně stoupne.

05.

Po upečení nechte maso chvíli odpočinout. Pak odstraňte špejle, a pokud začne gyros ztrácet rovnováhu (brambora pečením změkne), pomocí grilovací jehly ho zapíchněte do odložené druhé, stále syrové poloviny brambory. Na stůl připravte nakrájenou zeleninu, saláty a chlebové placky, vytáhněte co nejostřejší nůž a už si jenom užívejte úžasu a pochval hostí.

Tip: Polovina upečené brambory je bonus pro kuchaře, nikomu o ní neříkejte a vychutnejte si ji sami. Je dokonalá!

Otázku, zda se tohle jídlo jmenuje gyros, šavarma nebo kebab a zda je doma víc v Turecku, nebo Řecku, asi nevyřešíme... Já si ho nejvíc spojuji s Řeckem a miluji ho stejně jako další řecké recepty. Ručím za to, že stifado a bekri meze budou chutnat nejenom milovníkům guláše, vyzkoušejte je!

Reklama

Načítám