Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Gyros jistě znáte z kuřecího nebo jehněčího masa... Nechala jsem se tímto populárním pokrmem inspirovat a pita chleba jsem naplnila pečeným kořeněným květákem. Tuto jednoduchou bezmasou specialitu připravíte rychle a jednoduše, což v létě jistě oceníte.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na květák
  • 1 ks květáku
  • 50 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 špetka uzené papriky
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 4 ks pita chlebů
  • 1 hrst cherry rajčátek
  • 1/2 ks salátové okurky
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Květák, to je velmi vděčná surovina, kterou milují masojedi i vegetariáni. Dá se péct, smažit, vařit, zapékat... Oblíbený je ve formě květákových placiček, kari nebo v polévce. Je bohatý na důležité živiny a vlákninu a nemá skoro žádné kalorie. Je to prostě král letní zeleniny! Tento recept je vhodný jak pro dietářky, tak i pro vegany (místo jogurtu si mohou dát třeba veganskou majonézu z aquafaby) a bez chleba ho ocení i vyznavači keto, low carb či bezlepkové stravy.

Postup

01.

Nejprve si připravte marinádu na květák. Smíchejte olivový olej s kořením - mletým římským kmínem, kurkumou, kajenským pepřem a uzenou paprikou.

02.

Syrový omytý a částečně osušený květák rozeberte na menší růžičky, smíchejte je s marinádou a nechte naložené minimálně dvě hodiny.

03.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Marinovaný květák rozložte na plech s pečicím papírem a osolte ho. Vložte do trouby a pečte do změknutí – potrvá to asi 20 minut.

04.

Upečeným květákem plňte pita chleby a přidejte rozkrojená cherry rajčata, kolečka červené cibule a salátové okurky. Servírujte s osoleným a opepřeným bílým jogurtem.

Tip: Milujete vlastní pečivo? Zkuste recept na domácí pita chleba.

Nechce se vám rozdělovat květák na růžičky? Nemusíte! Pikantní květák pečený v celku je vynikající a opravdu skoro bez práce. Dá se použít jako zajímavá příloha, lehká večeře nebo jako teplý předkrm.

Reklama