Hlavní obsah
3,5
(15)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Existuje spousta variant receptů pro musaku. Lahodná masová směs provoněná bylinkami a kořením bude chutnat zapečená se sýrem i s vejci. My pro vás máme základní verzi.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Masová směs
  • 600 g hovězího mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
K dokončení
  • 1 ks cukety
  • 1 ks lilku
  • 2 ks mozzarelly
Článek

Postup

01.

Středně velkou cuketu a lilek opláchněte, osušte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 3 mm. Poté je na suché pánvi opečte z obou stran.

02.

Cibuli nakrájejte najemno a stroužky česneku na plátky. Na oleji opečte cibuli a přimíchejte protlak, papriku a skořici. Nechte rozvonět. Přidejte maso a opečte ho dohněda.

03.

Do směsi vmíchejte rajčata, česnek, tymián, oregano a rozmarýn. Dobře promíchejte, osolte a opepřete. Směs pak nechte pod pokličkou probublávat asi 15 minut. Podle potřeby můžete podlít trochou vody.

04.

Zapékací mísu vymažte olejem. Na dno rozprostřete polovinu masové směsi. Na ni vyskládejte polovinu lilků a cuket. Postup ještě jednou zopakujte.

05.

Navrch dejte natrhanou nebo na plátky nakrájenou mozzarellu. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40 minut. Hotovou musaku podávejte se zeleninovým salátem.

Tip: Místo mozzarelly můžete dát poslední vrstvu z vajec a nastrouhané goudy nebo bešamel smíchaný s rozdrobenou fetou.

S mletým masem se dá kouzlit různě. Doporučujeme zkusit také dalmátské čufty v rajčatové omáčce nebo kapustové plněné závitky.

Reklama

Načítám