Hlavní obsah
3,5
(15)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Řízky jsou sázka na jistotu a platí to i v dalekém Japonsku. Jsou tam oblíbené, stejně jako u nás: říkají jim tonkatsu a podávají se se spoustou čerstvého zelí a omáčkou k namáčení. Připravené v troubě jsou o kapku zdravější, křupavé a krásně šťavnaté.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 2 vepřové kotlety
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1,5 hrnku strouhanky panko
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/4 bílého zelí
Na omáčku tonkatsu
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
Článek

Postup

01.

Do pánve vsypejte japonskou strouhanku panko, přidejte olej a na středně silném ohni ji opečte do zlatohnědé barvy. Pánví přitom potřásejte a neustále míchejte, aby se opekla opravdu rovnoměrně. Až bude mít hezkou barvu, přesypejte ji na talířek, jinak se vám zbytkovým teplem spálí, a nechte vychladnout.

Tip: Strouhanka panko má hrubší strukturu a je nadýchanější a křupavější než běžná strouhanka. Koupíte ji ve větších obchodních řetězcích.

02.

Zelí nastrouhejte na co nejjemnější nudličky, namočte do ledové vody a nechte stát alespoň 15 minut. Ztratí palčivost a příjemně zkřehne.

03.

Předehřejte troubu na 200 °C. Ostrým nožem nařízněte tukové krytí na mase a velmi zlehka ho naklepejte, postačí z jedné strany. Z obou stran ho naopak osolte, opepřete a dlaněmi zformujte zpátky do původního tvaru.

04.

Maso postupně obalte v hladké mouce, v rozšlehaném a lehce osoleném vajíčku a nakonec v opečené strouhance. Obalené řízky skládejte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v předehřáté troubě 20 minut.

05.

Zatímco se maso peče, prošlehejte všechny ingredience na omáčku (můžete ji ale i koupit ve specializovaných prodejnách, prodává se pod názvem Tonkatsu). Upečené řízky podávejte ihned s okapaným zelím a miskou omáčky k namáčení.

Dáváte přednost smaženému řízku? Tak akorát do ruky jsou ty z vepřové panenky, chutí vás pro změnu překvapí řízky s česnekem a hořčicí.

Reklama

Související témata:
Japonská kuchyně