Článek
Maso pomalu pečené s hořčicí, cibulí a pivem je křehké a plné chuti. Vepřová plec je na to jako stvořená – prorostlá tak akorát, aby zůstala šťavnatá a přitom krásně nasákla všechny vůně a chuti. Jestli hledáte recept na oběd, kterým rodinu nejen nasytíte, ale i potěšíte, je to tenhle. K pečené vepřové pleci se skvěle hodí opečené brambory, kyselá okurka i křen, ale i bramborová kaše nebo knedlík.
Postup
01.
Z vepřové plece dle potřeby odstraňte přebytečný tuk a osušte ji. Maso svažte kuchyňským provázkem, aby drželo při opékání tvar. Pak ho ze všech stran osolte, opepřete a posypejte drceným kmínem. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky, česnek oloupejte a stroužky nechte v celku.
02.
Ve větší pánvi (která může do trouby) rozehřejte olej. Maso opečte ze všech stran dozlatova. Jakmile se zatáhne, vyjměte ho na talíř a přikryjte.
Do výpeku přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte česnek a nechte krátce rozvonět. Troubu rozehřejte na 150 °C.
Do pánve vraťte opečené maso. Přidejte čerstvé bylinky, celý pepř i nové koření. V misce rozmíchejte hořčici s částí piva a přilijte k masu. Dolijte i zbytek piva – maso by mělo být zhruba z jedné třetiny ponořené.
03.
Pánev (či pekáček) zakryjte a vložte do trouby. Pečte 2 hodiny, poté víko odklopte, teplotu zvyšte na 160 °C a pečte ještě asi 45 minut do úplného změknutí. Maso občas přelijte výpekem.
Asi 10 minut před koncem pečení potřete maso medem a dopečte dozlatova. Po upečení nechte maso chvilku přikryté odpočinout a teprve potom porcujte.




