Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pomalu pečené maso, zkaramelizovaná cibule a jemná hořkost piva: kombinace, která nikdy nezklame. Tenhle recept je důkazem, že poctivá klasika má pořád své kouzlo.

20 min.
Příprava
1 hod., 45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1,2 kg vepřové plece
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce oleje
  • 3 ks cibule
  • 4 ks stroužku česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2,5 lžíce plnotučné hořčice
    10
  • 250 ml piva
    1
  • 1 lžíce medu
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Maso pomalu pečené s hořčicí, cibulí a pivem je křehké a plné chuti. Vepřová plec je na to jako stvořená – prorostlá tak akorát, aby zůstala šťavnatá a přitom krásně nasákla všechny vůně a chuti. Jestli hledáte recept na oběd, kterým rodinu nejen nasytíte, ale i potěšíte, je to tenhle. K pečené vepřové pleci se skvěle hodí opečené brambory, kyselá okurka i křen, ale i bramborová kaše nebo knedlík.

Postup

01.

Z vepřové plece dle potřeby odstraňte přebytečný tuk a osušte ji. Maso svažte kuchyňským provázkem, aby drželo při opékání tvar. Pak ho ze všech stran osolte, opepřete a posypejte drceným kmínem. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky, česnek oloupejte a stroužky nechte v celku.

02.

Ve větší pánvi (která může do trouby) rozehřejte olej. Maso opečte ze všech stran dozlatova. Jakmile se zatáhne, vyjměte ho na talíř a přikryjte.

Do výpeku přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte česnek a nechte krátce rozvonět. Troubu rozehřejte na 150 °C.

Do pánve vraťte opečené maso. Přidejte čerstvé bylinky, celý pepř i nové koření. V misce rozmíchejte hořčici s částí piva a přilijte k masu. Dolijte i zbytek piva – maso by mělo být zhruba z jedné třetiny ponořené.

03.

Pánev (či pekáček) zakryjte a vložte do trouby. Pečte 2 hodiny, poté víko odklopte, teplotu zvyšte na 160 °C a pečte ještě asi 45 minut do úplného změknutí. Maso občas přelijte výpekem.

Asi 10 minut před koncem pečení potřete maso medem a dopečte dozlatova. Po upečení nechte maso chvilku přikryté odpočinout a teprve potom porcujte.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 671,6 kJ
Bílkoviny59,54 g
Tuky34,5 g
Sacharidy20,96 g
Sůl0,53 g
SAFA14,08 g
Vláknina2,69 g
Cukry11,08 g

Načítám