Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křupavý na povrchu, šťavnatý uvnitř a provoněný kombinací jablek a cibule – takový je pečený bůček, který potěší všechny milovníky poctivé české kuchyně. A když k němu přidáte domácí cibulovo-jablečnou marmeládu, získáte dokonalý kontrast chutí.

35 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Bůček
  • 1 kg vepřového boku
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 3 ks jablek
  • 1 ks cibule
  • 3 ks stroužku česneku
  • 3 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 90 ml jablečné šťávy
Cibulovo-jablečná marmeláda
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 ks cibule
  • 1 ks jablek
  • 20 g kořene zázvoru
  • 70 ml bílého vína
  • 1 ks skořice celé
Článek

Bůček bývá považován za těžké a obyčejné jídlo, ale v kombinaci s ovocem dostává úplně nový rozměr. Sladkokyselá chuť jablek a karamelizované cibule se skvěle doplňuje se šťavnatostí masa, zatímco pomalé pečení zajistí, že kůže zůstane krásně křupavá. Tento recept je ideální volbou na víkendový oběd nebo slavnostnější večeři – zasytí, zahřeje a voní podzimem. Použijte maso s kůží a bez kosti.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C. Bůček osušte papírovou utěrkou a ostrým nožem nařezejte v rozestupech asi 4mm. Kůži osolte, opepřete a vetřete do ní rukama olej. Posypejte zlehka kmínem.

Bůček dejte do pekáče kůží dolů a osolte, opepřete a okmínujte i z druhé strany. Pekáč vložte do trouby a pečte takto nasucho asi 40 minut. Maso kontrolujte a pouze v případě potřeby můžete zlehka podlít trochou horké vody – nemělo by to být však třeba, maso začne pouštět výpek.

02.

Jablka neloupejte, jen omyjte a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny, ale můžete udělat i pár plátků, na kterých zůstane "hvězdička" jádřince - vypadá to hezky. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky a česnek nechejte na stroužky. Maso na pekáči v troubě otočte a teplotu trouby zvyšte na 200 °C. Jablka, cibuli i česnek naskládejte okolo bůčku. Přidejte bobkový list s novým kořením a jablka podlijte jablečnou šťávou.

Pečte asi hodinu, dokud nebude kůže krásně zlatavá. Občas v průběhu pečení přelijte šťávou. Maso nechte po upečení a před zakrojením lehce odpočinout.

03.

Příprava marmelády: Během pečení bůčku nachystejte cibulovou marmeládu. Do hrnce se silným dnem nasypejte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Zázvor (o délce asi 2 cm) oloupejte a najemno nastrouhejte.

Do rozpuštěného cukru vmíchejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Vmíchejte jablko, chvilku restujte a podlijte vínem. Přidejte nastrouhaný zázvor a svitek skořice.

Směs nechte cca 30 minut provařit do změknutí a zhoustnutí, dokud nezískáte konzistenci připomínající marmeládu. Podle potřeby občas můžete dolít trochu vody. Po uvaření vyjměte skořici.

04.

Hotový bůček podávejte s pečenými jablky a cibulovo-jablečnou marmeládou. Můžete podávat s čerstvým chlebem.

Pokud vám marmeláda zbyde, rozhodně ji uplatníte i jinde - hodí se k sýrům i paštikám nebo jinému pečenému masu.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 532,45 kJ
Bílkoviny38,19 g
Tuky84,28 g
Sacharidy42,83 g
Sůl0,31 g
SAFA23,41 g
Vláknina10,57 g
Cukry23,12 g

Načítám