Článek
Bůček bývá považován za těžké a obyčejné jídlo, ale v kombinaci s ovocem dostává úplně nový rozměr. Sladkokyselá chuť jablek a karamelizované cibule se skvěle doplňuje se šťavnatostí masa, zatímco pomalé pečení zajistí, že kůže zůstane krásně křupavá. Tento recept je ideální volbou na víkendový oběd nebo slavnostnější večeři – zasytí, zahřeje a voní podzimem. Použijte maso s kůží a bez kosti.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 °C. Bůček osušte papírovou utěrkou a ostrým nožem nařezejte v rozestupech asi 4mm. Kůži osolte, opepřete a vetřete do ní rukama olej. Posypejte zlehka kmínem.
Bůček dejte do pekáče kůží dolů a osolte, opepřete a okmínujte i z druhé strany. Pekáč vložte do trouby a pečte takto nasucho asi 40 minut. Maso kontrolujte a pouze v případě potřeby můžete zlehka podlít trochou horké vody – nemělo by to být však třeba, maso začne pouštět výpek.
02.
Jablka neloupejte, jen omyjte a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny, ale můžete udělat i pár plátků, na kterých zůstane "hvězdička" jádřince - vypadá to hezky. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky a česnek nechejte na stroužky. Maso na pekáči v troubě otočte a teplotu trouby zvyšte na 200 °C. Jablka, cibuli i česnek naskládejte okolo bůčku. Přidejte bobkový list s novým kořením a jablka podlijte jablečnou šťávou.
Pečte asi hodinu, dokud nebude kůže krásně zlatavá. Občas v průběhu pečení přelijte šťávou. Maso nechte po upečení a před zakrojením lehce odpočinout.
03.
Příprava marmelády: Během pečení bůčku nachystejte cibulovou marmeládu. Do hrnce se silným dnem nasypejte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Zázvor (o délce asi 2 cm) oloupejte a najemno nastrouhejte.
Do rozpuštěného cukru vmíchejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Vmíchejte jablko, chvilku restujte a podlijte vínem. Přidejte nastrouhaný zázvor a svitek skořice.
Směs nechte cca 30 minut provařit do změknutí a zhoustnutí, dokud nezískáte konzistenci připomínající marmeládu. Podle potřeby občas můžete dolít trochu vody. Po uvaření vyjměte skořici.
04.
Hotový bůček podávejte s pečenými jablky a cibulovo-jablečnou marmeládou. Můžete podávat s čerstvým chlebem.
Pokud vám marmeláda zbyde, rozhodně ji uplatníte i jinde - hodí se k sýrům i paštikám nebo jinému pečenému masu.