Hlavní obsah
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Máte rádi králíky? Potom si určitě pochutnáte na dnešním tipu. Máme pro vás skvělého králíka na švestkách!

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 ks králíka
  • 1 kg brambor
  • 2 ks cibule
  • 1/2 ks celeru
  • 2 dl červeného vína
  • 70 g sušených švestek
  • 50 g sušených brusinek
  • 2 lžičky rybízové marmelády
  • 4 lžíce rýžového oleje
  • 3 plátky citronu
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 trochu soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 stupňů. Brambory i se slupkou omyjte, celer očistěte a nakrájejte na kostičky, cibuli na kolečka, rozmarýn nasekejte nadrobno.

02.

Králíka omyjte, osušte a zlehka ho ze všech stran osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Marmeládu v misce rozmíchejte s červeným vínem.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

03.

Na dno velkého pekáče urovnejte všechny suroviny, tedy celé brambory, celer, cibuli, sušené švestky a brusinky, přidejte kolečka citronu, trochu soli a čerstvě namletého pepře, přisypte jemně nasekaný rozmarýn a nakonec vše zakápněte olejem a červeným vínem s marmeládou. Navrch položte připraveného králíka, přiklopte poklicí a vložte asi na 2,5 hodiny do trouby.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

04.

Během doby pečení králíka pravidelně kontrolujte a vždy ho přelijte vypečenou šťávou. I když se to na první pohled nezdá, díky pečení pod poklicí a té spoustě skvělých věcí zůstane králík, který se jinak tak jednoduše vysuší, krásně šťavnatý.

Související témata:

Načítám