Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Burgery jsou oblíbené nejen v sezoně grilování na zahradě, ale po celý rok. Už jste k jeho výrobě použili jiné maso než hovězí či drůbeží? Skvělou volbu představuje i rybí burger.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Burger
  • 500 g rybích filetů
  • 1 lžíce kopru
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 ks citronu
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce strouhanky panko
  • 3 ks hamburgerové housky
Kari majonéza s koprem
  • 100 g majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kopru
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1 lžička soli a pepře
Dohotovení
  • 1 hrst mixu listových salátů
  • 0,4 svazku máty peprné
  • 1 lžíce řeřichy
  • 1 ks červené cibule
  • 1/2 ks salátové okurky
Článek

I rybí maso je do burgerů skvělé a vaše chuťové buňky rozhodně nebudou strádat. Použít můžete candáta, okouna, tresku, ale i exotičtější druhy, jako je ryba mahi-mahi. Díky koprové majonéze dostane burger specifickou chuť a na jeho dohotovení lze použít bylinky i další suroviny, které máte rádi. Pokud vám tyto burgery zachutnají a budete je chtít připravit i jinak než na grilu, můžete je třeba zlehka obalit ve strouhance a krátce osmahnout z obou stran na přepuštěném másle v pánvi.

Postup

01.

Filety nakrájejte na jemné kousky (případně je v mixéru rozmixujte nahrubo) a dejte do mísy. Přidejte nasekaný kopr, nadrobno nakrájenou šalotku i jarní cibulku (stačí jeden stonek). Dochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou z jednoho bio citronu a sójovou omáčkou. Přidejte rozšlehané vejce, dle potřeby strouhanku a důkladně promíchejte.

02.

Směs rozdělte na 3 stejné části a vytvarujte z nich vyšší burgery o průměru hamburgerových bulek. Pomozte si navlhčenýma rukama. Na rozpáleném grilu (nebo grilovací pánvi potřené trochou oleje) grilujte 3 až 4 minuty z každé strany.

03.

Housky rozkrojte a řezné strany opečte na grilu. Koprovou majonézu připravíte jednoduše tak, že smícháte všechny uvedené ingredience.

04.

Spodní díl opečené bulky pomažte majonézou, přidejte listy salátu a máty s trochou řeřichy, kolečka cibule, rybí burger a na šikmé plátky nakrájenou okurku. Přiklopte vrchní částí bulky, rovněž namazané majonézou. Nakonec můžete spíchnout párátkem či špejlí.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 603,39 kJ
Bílkoviny53,55 g
Tuky46,3 g
Sacharidy57,14 g
Sůl2,3 g
SAFA5,8 g
Vláknina5,8 g
Cukry8,48 g

Načítám