Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Máte problém se zařazováním luštěnin do jídelníčku a zároveň chcete odlehčit nejen tělu, ale i peněžence? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale efektní sekanou s červenou čočkou a vejci. Je výborná, zasytí a chutná i dětem.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochník
Na sekanou
  • 400 g mletého kuřecího masa
  • 300 g uvařené červené čočky
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce oleje
Dále
  • 4 ks vajec natvrdo
Článek

Luštěniny jsou levné, syté a zdravé. Obsahují rostlinné bílkoviny, jsou bohaté na vlákninu a naopak neobsahují téměř žádný tuk ani lepek, a jsou tedy vhodné i pro lidi, kteří se vyhýbají lepku. Připravte si chutnou odlehčenou sekanou s červenou čočkou.

Postup

01.

Červenou čočku uvařte podle návodu, trvá to jen pár minut a nemusí se namáčet. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na oleji dozlatova a přidejte do ní v prstech rozmělněnou majoránku, aby se hezky rozvoněla.

02.

Do větší misky vložte mleté maso (použila jsem kuřecí, ale můžete dát i hovězí či vepřové), přidejte uvařenou čočku, orestovanou cibuli, vejce, sušený česnek, kmín, pepř a sůl dle chuti. Dobře promíchejte.

03.

Na plech vyložený pečicím papírem dejte 3/4 masové směsi a vytvarujte základnu pro sekanou. Pak na maso rozložte podélně za sebou 4 uvařená vejce a přikryjte zbytkem masové směsi tak, aby vajíčka nebyla vidět.

04.

Hezky vytvarovanou sekanou přikryjte pečicím papírem nebo alobalem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po 40 minutách sekanou odkryjte a pečte dozlatova ještě 10 minut.

05.

Hotovou sekanou nechte krátce vychladnout a poté krájejte na plátky – na řezu bude hezky vidět vejce.

Tip: Sekaná je skvělá jak teplá s bramborem, tak i studená s pečivem.

Z mletého kuřecího masa můžete připravit i kuřecí kuličky v rychlé cibulové omáčce.

Načítám