Hlavní obsah
3,0
(376)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Sekaná bez masa sice žádného milovníka vepřového nenaláká, ale zdravá čočková sekaná se spoustou zeleniny, ovesných vloček a semínek má rozhodně co nabídnout všem ostatním, co po svátcích rádi trochu odlehčí.

30 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
Sekaná
  • 1,5 hrnku hnědé čočky
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1,5 hrnku ořechů a semínek
  • 3 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce majoránky
  • 4 lžíce lněných semínek
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 hrsti listové petržele
Glazura
  • 3 lžíce ostrého kečupu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
Článek

Postup

01.

Na odměření požijte hrnek o objemu 250 ml. Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka. Čas vaření si zkrátíte, když ji den předem namočíte.

02.

K uvařené čočce vmíchejte vločky (pro bezlepkovou verzi kupte ty opravdu bez lepku) a lněné semínko (nejlépe drcené) a nechte trochu vychladnout. Pokud jíte vejce, nebojte se 1 až 2 v této fázi také přidat.

03.

Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky, velké mrkve nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nasucho opražte směs semínek a ořechů, my jsme dali slunečnici, tykev, vlašáky a lískové. Opraženou směs přidejte k čočce.

04.

Ve stejné pánvi teď na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte nastrouhané mrkve, osolte a opečte doměkka. Vmíchejte nasekaný česnek, protlak, papriku, majoránku, hořčici a dost opepřete.

Foto: Marianna Bartková

Sekaná se nejlépe krájí až druhý den, kdy se navíc chutě hezky propojíFoto: Marianna Bartková

05.

Obě směsi smíchejte a přidejte nasekanou petržel. Formu na srnčí hřbet vyložte pečicím papírem, směs do ní přendejte a uhlaďte. 

06.

Smíchejte kečup, cukr (hodí se i med nebo javorový sirup) a worcester (ten zase můžete vyměnit za balzamiko) a touto směsí potřete sekanou. Dejte péct na asi 50 minut při 180 °C.

07.

Nechte alespoň 20 minut vychladnout, aby se sekaná lépe krájela, a podávejte. Skvělá je samotná, v chlebu nebo s bramborovou kaší.

Foto: Marianna Bartková

Je libo klasickou „sekačku“ s kaší? Jde to i bez masa!Foto: Marianna Bartková

Tip

Příště sekanou ochuťte jinými bylinkami (oregano, rozmarýn či bazalka), sušenými rajčaty, lahůdkovým droždím, sušenými brusinkami nebo nastavte restovanými houbami. Přidat můžete také omáčku z kořenové zeleniny à la svíčková.

Hmota je skvělá i do vegetariánských plněných paprik nebo místo masových kuliček.

Reklama

Načítám