Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Božské pomerančové řezy

Foto: Greta Blumajerová

Pomerančové řezy jsou skvělý letní moučník

Ne, tentokrát vážně nepřeháníme. Nejen, že se tenhle moučník od čtenářky Katky Prchlíkové „Božské řezy“ vážně jmenuje, on svému jménu navíc i plně dostává! Takže jestli chcete ochutnat něco lahodně svěžího, jděte do něj!

Článek

Jak nám Katka napsala, tyhle řezy jde kombinovat s jakýmkoli ovocem, které je zrovna v sezoně nebo jež máte doma kompotované. My jsme se tentokrát rozhodli vyzkoušet Katčinu původní, pomerančovou variantu.

Na 1 plech potřebujete: 3 vejce, 160 g cukru krupice, 100 ml oleje, 200 ml vlažné vody, 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva a podle chuti 1–2 lžíce kakaa. Na náplň je potřeba 250 g másla, 200 g moučkového cukru a 500 g měkkého polotučného tvarohu. Na dohotovení si nachystejte ještě 2–3 pomeranče, 500 ml pomerančového džusu, 1 vanilkový cukr a 1 vanilkový pudink v prášku.

Foto: Greta Blumajerová

Základem chuti jsou čerstvé pomeranče a ovocná šťáva

Nejdřív vyndejte máslo na náplň z lednice a nechte ho změknout. Celá vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny. Pak do směsi postupně zašlehejte olej, vlažnou vodu, a nakonec i hladkou mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva a kakaem. Hotové těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou a dejte péct do trouby. Při 180 stupních Celsia to trvá asi 25–30 minut. Upečené těsto dejte vychladnout a připravte si náplň.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto připravíte vyšleháním vajec s máslem a přidáním mouky s kakaem

(Kdybyste náhodou měli spíš než na pomeranče chuť na maliny, můžete vyzkoušet Babiččiny recepty: Brazilské řezy s malinovou marmeládou.)

Změklé máslo dejte do mísy a utřete ho spolu s tvarohem a moučkovým cukrem do hladkého krému. Tím pak rovnoměrně potřete vychladlé těsto. Teď už zbývá řezy jen dozdobit a překrýt polevou. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, kterými celý povrch náplně poklaďte. Nakonec řezy přelijte pomerančovou polevou, kterou připravíte způsobem popsaným níže.

Foto: Greta Blumajerová

Máslo vyšlehejte s tvarohem a cukrem a krém je na světě!

Foto: Greta Blumajerová

Vychladlé těsto namažte krémem a poklaďte plátky pomerančů

Asi dvě třetiny džusu dejte do kastrolku, rozpusťte v něm vanilkový cukr a zahřívejte ho až k varu. Mezitím ve zbývající třetině džusu rozmíchejte vanilkový pudink, a ten pak nalijte do vařícího se džusu v kastrůlku a asi 2 minuty vše míchejte, až poleva zhoustne. Nakonec jí, ještě teplou, řezy polijte, rozetřete ji po celé ploše a moučník dejte proležet do druhého dne do lednice. Chutná vážně božsky!

Foto: Greta Blumajerová

Pudink uvařte klasickým způsobem, jen místo mléka použijte pomerančový džus

Foto: Greta Blumajerová

Tyhle řezy jsou vážně božské!

Dáváte přednost něčemu klasičtějšímu, jako je třeba rebarbora? Vyzkoušejte tři rebarborové recepty z tohoto článku!

Máte i vy doma nějaký úžasný recept a chtěli byste stejně jako Katka získat hedvábný šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka? Pošlete mi ho spolu s vaší fotografií a pár větami o vás a vašich zálibách či rodině na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z receptů odměníme zmiňovaným šátkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama