Hlavní obsah

Božské pomerančové řezy

Hodnocení:
(74)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Ne, tentokrát vážně nepřeháníme. Nejen, že se tenhle moučník od čtenářky Katky Prchlíkové „Božské řezy“ vážně jmenuje, on svému jménu navíc i plně dostává! Takže jestli chcete ochutnat něco lahodně svěžího, jděte do něj!

Ingredience pro:
1 plech
  • 3 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
Náplň
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu polotučného
Na dohotovení
  • 3 pomeranče
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív vyndejte máslo na náplň z lednice a nechte ho změknout. Celá vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny. Pak do směsi postupně zašlehejte olej, vlažnou vodu, a nakonec i hladkou mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva a kakaem. Hotové těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou a dejte péct do trouby. Při 180 stupních Celsia to trvá asi 25–30 minut. Upečené těsto dejte vychladnout a připravte si náplň.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 2: Změklé máslo dejte do mísy a utřete ho spolu s tvarohem a moučkovým cukrem do hladkého krému. Tím pak rovnoměrně potřete vychladlé těsto. Teď už zbývá řezy jen dozdobit a překrýt polevou. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, kterými celý povrch náplně poklaďte. Nakonec řezy přelijte pomerančovou polevou, kterou připravíte způsobem popsaným níže.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 3: Asi dvě třetiny džusu dejte do kastrolku, rozpusťte v něm vanilkový cukr a zahřívejte ho až k varu. Mezitím ve zbývající třetině džusu rozmíchejte vanilkový pudink, a ten pak nalijte do vařícího se džusu v kastrůlku a asi 2 minuty vše míchejte, až poleva zhoustne. Nakonec jí, ještě teplou, řezy polijte, rozetřete ji po celé ploše a moučník dejte proležet do druhého dne do lednice. Chutná vážně božsky!

Foto: Greta Blumajerová
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek