Hlavní obsah
3,4
(79)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Ne, tentokrát vážně nepřeháníme. Nejen, že se tenhle moučník od čtenářky Katky Prchlíkové „Božské řezy“ vážně jmenuje, on svému jménu navíc i plně dostává! Takže jestli chcete ochutnat něco lahodně svěžího, jděte do něj!

35 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 3 ks vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
Náplň
  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučka
  • 500 g polotučného tvarohu
Na dohotovení
  • 3 ks pomeranče
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
Článek

Postup

01.

Nejdřív vyndejte máslo na náplň z lednice a nechte ho změknout. Celá vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny. Pak do směsi postupně zašlehejte olej, vlažnou vodu, a nakonec i hladkou mouku prosátou s kypřicím práškem do pečiva a kakaem. Hotové těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou a dejte péct do trouby. Při 180 stupních Celsia to trvá asi 25–30 minut. Upečené těsto dejte vychladnout a připravte si náplň.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Změklé máslo dejte do mísy a utřete ho spolu s tvarohem a moučkovým cukrem do hladkého krému. Tím pak rovnoměrně potřete vychladlé těsto. Teď už zbývá řezy jen dozdobit a překrýt polevou. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, kterými celý povrch náplně poklaďte. Nakonec řezy přelijte pomerančovou polevou, kterou připravíte způsobem popsaným níže.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

03.

Asi dvě třetiny džusu dejte do kastrolku, rozpusťte v něm vanilkový cukr a zahřívejte ho až k varu. Mezitím ve zbývající třetině džusu rozmíchejte vanilkový pudink, a ten pak nalijte do vařícího se džusu v kastrůlku a asi 2 minuty vše míchejte, až poleva zhoustne. Nakonec jí, ještě teplou, řezy polijte, rozetřete ji po celé ploše a moučník dejte proležet do druhého dne do lednice. Chutná vážně božsky!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Související témata:

Načítám