Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Tři skvělé žemlovky

Foto: Petr Makovička

Tři žemlovky, tři čtenářky, tři styly jídla, které má své zastánce i zaryté odpůrceFoto: Petr Makovička

Reklama

Žemlovka, nebo také zemlbába, má řadu příznivců i zarytých odpůrců. Kdo ji rád má, tomu určitě bude chutnat žemlovka s jablky a tvarohem nebo ta, co má místo horní vrstvy rohlíků lehoučký piškot. A komu vadí, že bývá „rozmáchaná“, ten si dnes také přijde na své. Máme pro vás tip i na žemlovku křupavou!

Článek

Receptů na tu „pravou“ žemlovku je stejně, jako kuchařek v té které rodině – každá totiž má svůj osvědčený recept. O ty svoje se dnes rozhodly podělit tři naše čtenářky: Zdena Švagrová, Marta Rulíková a paní Věra z Ubušínku.

Tvarohovo-jablečná žemlovka od Zdeny Švagrové

Na 4 porce potřebujete: 1/2 velké tukové veky, 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1–2 lžíce cukru krupice, 1 vejce, citronovou kůru, 2 jablka, 1/2 skořicového cukru, 1 dl mléka a 100 g másla.

Foto: Petr Makovička

Klasická žemlovka z veky potěší jablečnou vůní i smetanovým tvarohemFoto: Petr Makovička

Postup: Formu (pekáč, zapékací misku) vymažte kouskem másla a zbytek dejte rozpustit. Plátky veky pokropte mlékem a dno formy vystelte navlhčenou vekou a pokapejte polovinou rozpuštěného másla. V misce rozmíchejte tvaroh s vanilkovým a krupicovým cukrem, vajíčkem a citronovou kůrou; hotový tvaroh pak navrstvěte na veku do formy. Na tvaroh přijdou nastrouhaná jablka, ta posypte skořicovým cukrem a úplně nahoru pak přidejte další vrstvu namočené veky, kterou opět potřete zbytkem rozpuštěného másla. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 45 minut, až povrch zezlátne.

Máte radši žemlovku bez jablek? Vyzkoušet můžete tu z článku Babiččiny recepty: Dnes žemlovka!.

Křupavá žemlovka z veky od Marty Rulíkové

Na 4 porce potřebujete: 1 středně velkou vánočku, 1 vanilkový cukr, 150 g másla a 50 g másla na pokapání vršku, 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1–2 lžíce cukru krupice, 1 vejce, citronovou kůru, hrst sušených meruněk, 1/2 meruňkového kompotu (asi 70 g), , 1/2 dl mléka a 1 žloutek.

Foto: Petr Makovička

Vánočková žemlovka od Marty je krásně křupaváFoto: Petr Makovička

Postup: Zapékací misku vymažte kouskem másla z uvedených 150 g. Vánočku nakrájejte na kousky a opečte je na zbytku ze 150 g másla. Ještě horkou vánočku zasypte vanilkovým cukrem, vše promíchejte a polovinou takto upravené vánočky vystelte dno zapékací misky. Z tvarohu, vanilkového a krupicového cukru, vajíčka a citronové kůry umíchejte tvarohovou náplň, kterou navrstvěte na vánočku do misky. Další vrstvu tvoří nasekané sušené meruňky a kousky kompotovaných meruněk. Úplně navrch přijde opět vrstva vánočky, kterou pokapejte asi 50 g rozpuštěného másla. Připravenou žemlovku vložte asi na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Mezitím si rozmíchejte asi 1/2 dl mléka s jedním žloutkem, kterým následně zalijte předpečenou žemlovku. Tu pak vložte ještě asi na 15 minut do trouby a je hotovo.

Recept naší módní redaktorky Jany Finferlové na tvarohovou žemlovku s meruňkami najdete v článku Souboj receptů: Sladké nápady z meruněk.

Žemlovka s piškotem od paní Věry

Na 4 porce potřebujete: 4 rohlíky, 2 jablka, podle sladkosti jablek 1/2–1 skořicový cukr, 1/2 dl mléka, 70 g másla, 2 vajíčka, 60 g cukru moučka, 1/2 vanilkového cukru, 1 lžíci horké vody a 70 g hladké mouky.

Foto: Petr Makovička

Paní Věra nám poslala recept po své babičce – místo rohlíků navrch přijde nadýchaný piškotFoto: Petr Makovička

Postup: Zapékací misku vymažte kouskem másla a zbytek nechte rozpustit. Rohlíky nakrájejte na kolečka, pokropte je mlékem a rozpuštěným máslem a vyložte je na dno misky. Na rohlíky přijdou nastrouhaná jablka a ta posypte skořicovým cukrem. Pak si připravte piškot: V misce vyšlehejte žloutky s 1/2 vanilkového cukru a moučkovým cukrem do hladké pěny, přidejte lžíci vroucí vody a šlehejte, až bude pěna skoro bílá. Do pěny pak zlehka vmíchejte sníh z bílků a hladkou mouku. Hotovým piškotovým těstem překryjte žemlovku a opatrně bez bouchnutí vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 35 minut dozlatova.

Pokud vaříte podle nějakého osvědčeného receptu, pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz a podělte se o něj i s ostatními čtenáři!

Reklama

Související témata:

Načítám