Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Dnes žemlovka!

Foto: Mona Martinů

Pochutnejte si na žemlovce s tvarohemFoto: Mona Martinů

Reklama

Žemlovka. Když se řekne tohle slovo, mnozí si vybaví neodolatelnou vůni jablek a skořice. Toto skvělé sladké jídlo však má i jiné varianty a při pátrání po receptech po prababičkách jsme v kuchařce Marie Sandtnerové narazili na tvarohovou žemlovku. Po skořici sice nevoní, ale mandle a rozinky v ní chutnají možná ještě lépe než jablka!

Článek

Děti a v podstatě i mnoho dospělých lze rozdělit na dvě skupiny – jedni žemlovku milují, a druzí tu divnou rozmáchanou housku prostě nesní. Pevně věřím, že se stejně jako já řadíte do první skupiny a tenhle kulinářský zážitek si nenecháte ujít! Žemlovka je totiž velmi jednoduchá, a přitom chuťově neporazitelná. A tvarohovou žemlovku nemusíte podávat nutně jen jako hlavní jídlo, skvěle se hodí i jako sladká tečka!

V původním receptu Marie Sandtnerové se píše:

„V míse v mléce umícháme dobře žloutky, krupicový cukr a rozehřáté prochladlé máslo. Pak tam vložíme na plátky nakrájené housky nebo rohlíky a necháme je, až se dobře navlhčí. Pekáč vymažeme máslem, do něho vložíme vrstvu navlhčených housek, vrstvu dobře upraveného tvarohu, navrch dáme opět housky a pokapeme je máslem. Poté žemlovku pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Podáváme ji na míse pocukrovanou.

Foto: Mona Martinů

Připravte si tyto surovinyFoto: Mona Martinů

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů), 1/2 l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rozehřátého másla. Na nádivku: 50 dkg tvarohu, 3 dkg másla, 3 dkg cukru, 1 vejce, citronovou kůru, 2 dkg sladkých mandlí, 5 dkg rozinek, na pekáč 2 dkg másla, 2 dkg moučkového cukru na posypání.“

Foto: Mona Martinů

Začněte nádivkouFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Nádivku stačí promíchat metlouFoto: Mona Martinů

Nádivka co by dup

Tahle žemlovka je hlavně hotová během pár minut. Do mísy dejte tvaroh, povolené máslo, cukr, citronovou kůru, mandle, rozinky a vajíčko. Vše smíchejte dohromady, není ani potřeba špinit šlehač, stačí na to obyčejná metla a za 3 minuty je hotovo. Pokud chcete mít tvaroh opravdu nadýchaný, smíchejte s tvarohem a ostatními ingrediencemi jen žloutek, z bílku vyšlehejte sníh a ten opatrně vmíchejte až na závěr. Já to ale smíchala všechno hezky dohromady a toto zjednodušení chuti ani vzhledu rozhodně neuškodilo.

Foto: Mona Martinů

Plátky housky namáčejte do mléka s cukrem a žloutkyFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Do zapékací mísy střídejte vrstvu housek a nádivkyFoto: Mona Martinů

Housky namočit, vrstvy navýšit

Do jiné misky nalijte mléko, přidejte dvě lžíce rozpuštěného studeného másla, žloutky a cukr a vše důkladně rozmíchejte. Plátky housek postupně nořte do mléka a nechte je pořádně nasáknout. Já jsem místo housek použila jednu nakrájenou veku a vyšlo to akorát. Zapékací misku nebo pekáček vymažte kouskem másla a na dno položte promáčené plátky veky. Na ně dejte vrstvu tvarohu a na tvaroh zase úhledně naskládejtepromáčenou veku. Já jsem zvolila menší a vyšší zapékací misku, takže žemlovka oproti předpisu vyšla dvouvrstvá, vše se ale i tak hezky propeklo. Důležité je jen to, aby horní vrstva byly plátky veky. Ty pokapejte rozpuštěným máslem a žemlovka může do trouby!

Foto: Mona Martinů

Délka pečení závisí na tom, jak je žemlovka vysokáFoto: Mona Martinů

Voňavé pečení

Jen máloco tak krásně provoní kuchyni, jako když se peče tahle tvarohová dobrota! Troubu předehřejte asi na 170 stupňů a dejte žemlovku péct. Pokud máte jednovrstvou, jistě by stačilo Marií Sandtnerovou avizovaných 45 minut. Já ji měla vyšší, takže se pekla dohromady zhruba hodinu. Asi 10 minut před vyndáním z trouby žemlovku zlehka pocukrujte a vložte zpět do trouby. Cukr na povrchu lehce zkaramelizuje, žemlovka bude křupavější a bude mít i hezčí barvu. Při podávání ji potom znovu důkladně posypte moučkovým cukrem. Mně nezbývá než popřát dobrou chuť! Já sama se na ni chystám o víkendu doma znovu, protože o tenhle sladký zážitek nemůžu svého přítele ochudit!

Jak chystáte žemlovku doma vy? Děláte ještě jiné varianty, než je tvarohová a jablečná? Psát nám můžete do diskuse pod článkem, na e-mail jana.ch@prozeny.cz nebo své recepty můžete vkládat do sekce Vaše recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám