Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Tentokrát vám ukážeme, jak si udělat vepřové kotlety dušené s klobásou a zeleninou. Jsou skvělé!

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 4 plátky vepřové kotlety
Omáčka
  • 3 lžíce oleje
  • 200 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 200 g pikantní klobásy
  • 4 ks rajčat
  • 3 ks zelené papriky
  • 100 ml bílého vína
  • 3 dl smetany na vaření 33%
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovězího vývaru
Článek

Postup

01.

Kotlety naklepejte (hlavně u kosti) a na krajích je trochu nařízněte, aby se při restování maso nezkroutilo. Pak je osolte a na rozpáleném oleji nebo sádle je zprudka opečte po obou stranách.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Opečené kotlety vyjměte a ve zbylém tuku opečte na kostičky pokrájenou slaninu a drobně nasekanou cibuli. Pak přidejte sladkou papriku, nechte ji zpěnit, aby pustila chuť (ale pozor, ať ji nepřipálíte, to by zhořkla!), směs podlijte vínem, vložte zpět opečené kotlety a nechte dusit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Po asi 5 minutách dušení přidejte na kolečka nakrájenou klobásu, podlijte vývarem (případně vodou nebo přidejte trochu vína navíc) a duste dalších asi 5 minut.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Mezitím si nakrájejte papriky a rajčata na kolečka a následně je přidejte ke směsi v pánvi. Zeleninou nemusíte vůbec šetřit – je to právě ona, kdo dá chuť omáčce! Vše pak společně duste, až bude maso úplně měkké.

05.

Když je maso hotové, opět jej vyjměte a omáčku zalijte smetanou, ve které jste předem rozmíchali lžíci hladké mouky. Omáčku důkladně promíchejte, přiveďte ji k varu, aby mouka nezůstala syrová, a je hotovo! Jako příloha se nejvíc hodí houskový knedlík.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám