Hlavní obsah

Krémový gratinovaný celer

Hodnocení:
(95)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Různým způsobem gratinované brambory zná asi každý a jen málokdo je nemá rád. Pokud patříte mezi jejich fanoušky, zkuste k nim přidat trochu celeru, nebo je celerem zcela nahraďte! Poradíme vám, jak na to.

Ingredience pro:
2 porce
  • 30 g měkkého másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 celer
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • 50 g strouhaného ementálu
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte vrstvou másla. Stroužek česneku podélně překrojte a řeznou stranou vytřete misku přes máslo.

Krok 2: Celer očistěte. Nakrájejte ho na plátky, velké a tenké asi jako bramborové chipsy.

Krok 3: Smetanu smíchejte s ostrou hořčicí, jemně nasekanou šalvějí, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Celer urovnejte do připravené misky a zalijte ochucenou smetanou.

Krok 4: Povrch posypte nastrouhaným ementálem (nebo pokud je u vás k dostání, tak švýcarským sýrem gruyère) a parmazánem. Překryjte poklicí či alobalem a vložte do trouby.

Krok 5: Pečte asi 20 minut, pak odkryjte a dalších 20 minut dopečte dozlatova.

Máte rádi gratinovanou zeleninu? Dejte si tyhle klasické gratinované brambory s křupavou krustou nebo česnekovo-sýrový gratin z kořenové zeleniny, ideální pro chladné zimní večery.

ynezorPumanzeSaNyknalC
26. 11. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.