Hlavní obsah

Nejlepší české omáčky: 50 tradičních i dietních receptů

Foto: Marianna Bartková

Kdo by nemiloval maso s lahodnou omáčkou a knedlíkem nebo rýží! Podívejte se na seznam 50 perfektních českých omáček i s podrobnými návody: tradiční svíčkovou počínaje a levnou kmínovou konče. Dáte si luxusní klasiku jako od babičky, nebo dietní verzi pro vegany?

Článek

Slavnostní český oběd bez omáčky? Pokud zrovna nechystáte řízky nebo pečené kuře, pak je to nemyslitelná představa! Kdo chce předvést své kuchařské umění a zároveň dopřát rodině i hostům opravdové pochutnání, většinou se pustí do omáčky a pečeného či dušeného masa.

Nechte se přitom inspirovat naším pečlivě vybraným seznamem. Začínáme klasickou svíčkovou, pokračujeme koprovkou, rajskou, znojemskou, ptáčky i gulášky a končíme levnou kmínovou a rychlou cibulovou. A nezapomněli jsme ani na luxusní šípkovou se zvěřinou, ani na dietní či vegetariánské verze klasických českých jídel. A můžete si s námi dokonce udělat i legendární UHO – klasická hnědá omáčka k masu je skvělá, když se umí udělat!

1. Svíčková na smetaně: pravá i se sekanou

2. Rychlá dietní svíčková a zdravý knedlík

3. Rajská: z rajčat, z protlaku i s kuličkami

4. Koprovka: rychlá s vejcem i s cuketou

5. Houbová omáčka: klasická i bez smetany

6. Křenová omáčka: šlehačka i zakysanka

7. Kuře, slepice i vepřové na paprice

8. Smetanová omáčka k masu i liškám

9. Guláš: hovězí, vepřový i z brambor

10. Segedín: tradiční, sójový i hovězí

11. Španělské ptáčky: klasické i rozlítané

12. Znojemská, štěpánská a další pečeně

13. Dvě základní omáčky: UHO a bešamel

14. Luxusní šípková a rychlá povidlová

15. Cibulová, česneková, kmínová

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek