Hlavní obsah

Nejlepší české omáčky: 50 tradičních i dietních receptů

Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by nemiloval maso s lahodnou omáčkou a knedlíkem nebo rýží! Podívejte se na seznam 50 perfektních českých omáček i s podrobnými návody: tradiční svíčkovou počínaje a levnou kmínovou konče. Dáte si luxusní klasiku jako od babičky nebo dietní verzi pro vegany?

Článek

Slavnostní český oběd bez omáčky? Pokud zrovna nechystáte řízky nebo pečené kuře, pak je to nemyslitelná představa! Kdo chce předvést své kuchařské umění a zároveň dopřát rodině i hostům opravdové pochutnání, většinou se pustí do omáčky a pečeného či dušeného masa.

Nechte se přitom inspirovat naším pečlivě vybraným seznamem těch nejlepších omáček. Začínáme klasickou svíčkovou, pokračujeme koprovkou, rajskou, znojemskou, ptáčky i gulášky. Končíme levnou kmínovou a rychlou cibulovou. A nezapomněli jsme ani na luxusní šípkovou se zvěřinou, ani na dietní či vegetariánské verze klasických českých jídel. A můžete si s námi dokonce udělat i legendární UHO. Tato univerzální hnědá omáčka k masu je skvělá, když se umí udělat!

1. Svíčková na smetaně: pravá i se sekanou

Asi nejznámější česká omáčka, na kterou má snad každá rodina svůj osvědčený recept. Někdo ji dělá s králíkem, někdo se sekanou a někdo se nebojí zvěřiny. Ať už jste začátečník, nebo ostřílený kuchař, zde si zajisté recept na tuto národní lahůdku najdete.

2. Rychlá dietní svíčková a zdravý knedlík

Nechcete se připravit o božskou chuť svíčkové, ale přece jen je to na vás těžké a zdlouhavé jídlo? Zkuste jeden z odlehčených receptů.

3. Rajská: z rajčat, protlaku i s kuličkami

Ať už budete připravovat omáčku poctivě od vývaru, nebo zvolíte raději nějakou rychlejší verzi, na rajské si zajisté pochutnají všichni strávníci.

4. Koprovka: rychlá s vejcem i cuketou

Vůně a chuť kopru dělí Čechy do dvou týmů - jedni na ni nedají dopustit a druzí ji nenávidí. Koprovka prostě vzbuzuje emoce, ale co taková koprovka z cukety. Nebojte se, a pokud patříte do týmu kopr, hurá do ní.

5. Houbová omáčka: klasická i bez smetany

Jsme národem hrdých houbařů a co je z hub nejlepší? Omáčka! Ať už se smetanou, nebo bez, využijte darů našich lesů.

6. Křenová omáčka: šlehačka i zakysanka

Často opomíjená klasika, kterou je dobré si připomenout. Rozhodně za to stojí.

7. Kuře, slepice i vepřové na paprice

Pokud hledáte univerzální omáčku, která sedí ke každému masu, právě jste ji našli. Na paprice chutná vše výtečně.

8. Smetanová omáčka k masu i liškám

I když většina těchto omáček nese název po cizích státech, jejich tradice u nás je dlouhá. Takže je do výběru musíme zařadit, když už jsou tak trochu i naše.

9. Guláš: hovězí, vepřový i z brambor

Jednou za čas přijde chuť na gulášek, tak proč rovnou neudělat ten nejlepší.

10. Segedín: tradiční, sójový i hovězí

Kysané zelí má v sobě mnoho zdravotních benefitů, které si přenese i do omáčky. K tomu přidá ještě výtečnou chuť.

11. Španělské ptáčky: klasické i rozlítané

I když můžou být ptáčci rozlítaní, z talíře vám neuletí. Ani to nestihnou, protože chutnají tak skvěle, že zmizí pod příbory strávníků raz dva.

12. Znojemská, štěpánská a další pečeně

Pečínka bez omáčky je také fajn, ale proč ještě nepovznést něco tak delikátního, jako je správně upečené maso. Přelijte ho jednou z námi vybraných omáček a budete v chuťovém nebi.

13. Dvě základní omáčky: UHO a bešamel

Zapomeňte na UHO ze školní jídelny. Tato univerzální omáčka by měla mít stejně pevné a hrdé místo v receptáři jako bešamel.

14. Luxusní šípková a rychlá povidlová

Se šípkovou, nebo se zelím? Aby nebylo rozhodování tak jednoduché, přidáváme za nás ještě povidlovou.

15. Cibulová, česneková, kmínová

Nechce se vám vymýšlet nic složitého? Sáhněte po surovinách, které máte běžně doma. I z nich jde vykouzlit luxusní omáčka.

Načítám