Hlavní obsah
3,5
(15)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Ideální příloha k omáčkám nebo opečený s vajíčky? Houskový knedlík je stálice české kuchyně, kterou je dobré umět uvařit. S naším receptem to zvládne i úplný začátečník.

30 min.
Příprava
18 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 knedlíky
  • 400 g hrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml mléka
  • 1 špetka cukru
  • 2 ks bílého pečiva
  • 1 lžíce hladké mouky na vyválení
Článek

Spousta lidí se přípravy houskového knedlíku bojí. Obavy jsou přitom naprosto zbytečné! Stačí mít jen správný recept a skvělá příloha k omáčkám a masu je na světě. Nevěříte? Tak vyzkoušejte tento recept! Uvidíte, že se knedlíky povedou, a můžete si odškrtnout další kuchařský milník.

Postup

01.

Z droždí, mléka, cukru, vlažného mléka a trochy mouky připravte kvásek. Zasypejte ho trochou hrubé mouky a nechte vzejít. Mezitím si nakrájejte pečivo.

Tip: Housky nakrájejte na kostičky už na začátku přípravy. Mírné oschnutí na vzduchu ještě před přidáním do těsta jim jen a jen prospěje.

02.

Do zadělávací mísy nasypejte zbylou hrubou mouku, udělejte do ní důlek, přidejte vzešlý kvásek, vejce, žloutek, zbylé mléko i sůl a zadělejte těsto. Nejdřív vařečkou, poté rukou a můžete na to vzít na chvíli i elektrický hnětač. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nechte chvíli odpočinout.

03.

Do odpočinutého těsta přidejte nakrájenou housku a zapracujte ji. Pak těsto přeložte na vál a nechte asi 40 minut vykynout. Vál zlehka poprašte hladkou moukou a vykynuté těsto rozdělte na dva bochánky.

04.

Takto připravené těsto nechte dalších zhruba 10 minut kynout. Poté z bochánků dlaněmi vytvarujte knedlíky a nechte je kynout dalších 8 minut.

05.

Šišky knedlíků opatrně vložte do vroucí, mírně osolené vody a nechte vařit 9 minut z jedné strany pod pokličkou a dalších 9 minut z druhé strany již odkryté. Uvařený knedlík ihned propíchejte vidličkou, nechte chvíli odpočinout a nakrájejte na plátky.

Tip: Když už máte vykynuto, těsně před vkládáním připravených knedlíků do vroucí vody namočte ruku ve studené vodě a dlaní knedlíky otřete – díky tomu při vaření nepopraskají.

K čemu se houskový knedlík hodí nejvíc? Přece k českým omáčkám! Vybrat si můžete hned z 50 nejlepších receptů.

Načítám