Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Myslíte si, že česnečka je jen jedna? Tak to jste na omylu! Už jste zkusili tu s balzamikovým octem? Ne? V tom případě honem do kuchyně.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Česnečka
  • 10 stroužků česneku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky balzamikového octa
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1/2 lžíce mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Krutony
  • 4 plátky chleba
  • 1 lžička másla
  • 2 stroužky česneku
K podávání
  • 1 hrst listové petržele
  • 50 g parmazánu
Článek

Postup

01.

Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by.

02.

Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, ocet balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.

03.

Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem a bylinkami. Pečte v troubě při 200 stupních Celsia dozlatova (asi 5 minut).

04.

Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.

Recept pochází z kuchařky Martina Škody: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby; Smart Press, Praha 2012.

Související témata:

Načítám