Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tahle polévka ze syrečků nevoní, to si řekněme na rovinu. Kdo tvarůžky miluje, toho ale nadchne. Tradiční hanácký recept je malinko vylepšený, ale hlavní složka, tedy tvaroh, nesmí chybět hned ve dvou podobách: v klasické i ve vyzrálé.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 300 ml mléka
  • 300 ml vody
  • 1 list bobkového listu
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 lžička celého kmínu
  • 250 g olomouckých tvarůžků
K podávání
  • 2 ks brambor
  • 1 lžička másla
  • 8 lžic tvarohu
  • 100 g olomouckých tvarůžků
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Pro přípravu této polévky vyberte spíš sušší tvaroh. Brambory nemusíte opékat a do jednotlivých talířů je můžete rozmačkat nebo nakrájet.

Postup

01.

Oloupané celé brambory dejte vařit do lehce osolené vody s kmínem. Když jsou měkké, slijte je, ale vodu, ve které se vařily, si uchovejte. Brambory nechte zcela zchladnout.

02.

V polévkovém hrnci na másle orestujte najemno nasekanou cibuli. Až začne zlátnout, zalijte ji mlékem a vodou z brambor. Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Uveďte k varu, pak do polévky přidejte nakrájené tvarůžky a nechte je rozpustit.

03.

Zchladlé brambory nakrájejte na klínky a opečte je na pánvi na lžičce másla dozlatova. Pažitku nasekejte.

04.

Hotovou polévku servírujte s opečenými bramborami, dvěma lžícemi tvarohu, kostičkami tvarůžků a čerstvou pažitkou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 345,28 kJ
Bílkoviny36,66 g
Tuky6,74 g
Sacharidy27,17 g
Sůl4,51 g
SAFA3,17 g
Vláknina5,02 g
Cukry9,32 g

Načítám