Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vaření kysaného zelí je malá alchymie. I když vždy záleží na vaší chuti, s naším receptem se naučíte dělat chutné dušené zelí, které nádherně voní po slanině.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 500 g bílého sterilovaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 ks brambor
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce oleje
Článek

I když je dušené zelí často považováno za přílohu hodně obyčejnou, s naším receptem vyšperkovaným o slaninu si ho rádi dáte i samotné jen s knedlíkem. Také se jedná o recept bez zahuštění moukou, takže si jej můžou dopřát i celiaci.

Postup

01.

Nejprve vylijte zelí do cedníku a nechte ho okapat. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji na oleji nebo sádle zesklovatět. Přidejte k ní slaninu pokrájenou na kostičky a vše opečte dozlatova.

02.

Pak do hrnce vyklopte okapané zelí, dobře promíchejte se slaninou, podlijte trochou nálevu nebo vodou (tekutinu přilévejte jen po lžících, ať není zelí moc řídké).

03.

Zelí přiklopte pokličkou a na mírném ohni za občasného míchání a případně i podlévání duste 10 minut. Měkké zelí dochuťte cukrem, solí, kmínem a případně i nálevem či octem tak, aby vám vyhovovalo.

04.

Úplně nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou syrovou oloupanou bramboru, která zelí krásně zahustí. Už jen velmi krátce povařte do zhoustnutí a je hotovo.

Nechcete použít nakládané zelí ze sklenice, ale hodláte postupovat pěkně od základu? Podívejte se na video, jak udělat domácí bílé zelí z hlávky.

Načítám