Hlavní obsah

Proč pít nálev z kysaného zelí? Podporuje hubnutí a vyhlazuje vrásky

Foto: Melica, Shutterstock.com

Foto: Melica, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kysané zelí nejenže chutná výborně v tradičních pokrmech, ale může být také klíčovým zdravotním elixírem. Jeho nálev, bohatý na vitaminy a organické látky, má mnoho překvapivých výhod pro naše tělo. Od posílení střevní mikroflóry po podporu hubnutí.

Článek

Kysané zelí je klasickou součástí mnoha tradičních pokrmů a omáček. Ale co když bychom vám řekli, že můžete tuto pochoutku využít i ve formě osvěžujícího nápoje? Ano, kysané zelí obsahuje šťávu (nálev), která má mnoho zdravotních výhod. Bez chemických konzervačních látek a s bohatým obsahem vitaminu C a organických látek nabízí řadu důvodů, proč ji zařadit do svého stravování.

Pravidelné pití šťávy z kysaného zelí mění metabolismus buněk a do jisté míry omlazuje pleť a pokožku, dělá ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky. Velmi příznivě působí na střevní mikroflóru a detoxikuje organismus. Obsahuje vitamin U, který působí proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům.

Vliv na trávení a zažívání

Při požití většího množství má šťáva projímavý účinek, takže pro jistotu si její pití naplánujte na dobu, kdy jste v klidu doma. I když si možná po jejím požití trochu popoběhnete, hlavně že se pročistí střeva a prospěje to střevní mikroflóře.

Šťáva z kysaného zelí obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou, která může být nápomocná při těhotenských nevolnostech, hořčinné glykosidy, sodík, vápník, fosfor, železo, draslík a mnoho jiných dalších prospěšných látek. Reguluje trávení a normalizuje střevní mikroflóru a také tlumí růst nežádoucích bakterií.

Foto: ElenVik, Shutterstock.com

Pokud vám čistý nálev nechutná, můžete ho smíchat s mrkvovou šťávouFoto: ElenVik, Shutterstock.com

Podporuje hubnutí

Šťáva ze zelí je výtečný prostředek k čištění těla a důležitá součást mnoha hubnoucích diet. Doporučené dávkování pro začátečníky je 100–200 ml denně před jídlem. Obsahuje látky, které mohou podporovat hormony spojené s hubnutím, to může pomoci urychlit proces spalování tuků. Také si díky výrazné chuti, ale přitom malému množství kalorií, zaplníte žaludek, podpoříte pocit sytosti a pak toho sníte méně. Pokud si nemůžete na chuť zelné šťávy zvyknout, kombinujte ji ze začátku se šťávou z mrkve a celeru.

Nevařte!

Chcete-li si z kysaného zelí uchovat co nejvíc zdravotních benefitů a tělu prospěšných látek, vyhněte se tepelnému zpracování nálevu. Šťáva také přijde o určitý díl zdravotní blahodárnosti, pokud prošla sterilováním.

Kdo by se měl nálevu raději vyhnout

Šťáva z kysaného zelí je obecně považována za zdravý nápoj a má mnoho výhod pro většinu lidí. Nicméně existují určité skupiny osob, které by se jí měly raději vyhýbat nebo se nejprve poradit s lékařem.

  1. Osoby s vysokým krevním tlakem: Nálev z kysaného zelí může obsahovat relativně vysoký obsah soli, což by mohlo krevní tlak ještě zvýšit.
  2. Lidé s citlivým žaludkem: Kysaná chuť zelí může dráždit žaludeční sliznici a způsobovat nepříjemné pocity.
  3. Lidé s alergií na zelí: I když je alergie na zelí poměrně vzácná, existují lidé, kteří jí trpí.
  4. Lidé s problémy s ledvinami: Vzhledem k obsahu soli by měli konzumovat šťávu z kysaného zelí jen s velkou opatrností.
  5. Těhotné a kojící ženy: I když malé množství šťávy z kysaného zelí je obvykle považováno za bezpečné, těhotné a kojící ženy by to měly pro jistotu konzultovat s lékařem.

Zelí není jediná zázračná surovina, která se dá vypít. Zkuste i jiná smoothie, která jsou plná ovoce, zeleniny a oříšků.

Načítám