Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Zelné koule jsou lahodné, a přitom poměrně levné knedlíky ze zelí a strouhanky. Recept mám od prababičky – mají lahodnou chuť a nadýchanou strukturu. Nicméně původ mají v Německu, kde do nich dávají místo kmínu jalovec.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na zelné koule
  • 450 g hlávkového bílého zelí
  • 120 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl a pepř
  • hladká mouka na obalování
K podávání (skvělé je i kysané zelí)
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 cibule
Článek

Postup

01.

Zelí rozčtvrťte, vykrojte středový košťál, odvažte si potřebné množství a po částech ho rozmixujte na jemnou drť. Použít můžete i mlýnek na maso nebo zelí najemno nastrouhat. Smíchejte s vejci, strouhankou, kmínem, paprikou, solí a čerstvě mletým pepřem a nechte 10 minut v chladu nabobtnat.

02.

Do velkého kastrolu dejte vařit osolenou vodu a pomoučenýma rukama pak tvarujte knedlíčky o velikosti golfového míčku, které ještě obalujte v mouce. Všechny najednou pak vložte do vroucí vody a mírným varem vařte podle velikosti 15 až 20 minut.

03.

Mezitím si v pánvi dozlatova opečte na proužky nakrájenou slaninu a na tenká půlkolečka pokrájené cibule. Kdyby slanina pustila málo tuku, přidejte trochu sádla a podle potřeby také osolte.

04.

Knedlíky vyndejte děrovanou lžící z vody, nechte okapat a podávejte s opečenou cibulkou a slaninou. Skvělé jsou také s kysaným zelím.

Ze zbytku zelí připravte rychlou čínu, podklad pod masové kuličky nebo křupavý salát coleslaw.

Reklama