Hlavní obsah

Červené, bílé i čínské! 3 večeře ze zelí, co nezruinují vaši peněženku

Foto: Eva Malúšová

Vychutnejte si jídla plná sezonní zeleniny (a možná kousku masa...)

Zelí prostě milujeme! Je zdravé, dobré, a navíc patří k nejlevnější a přitom celoroční zelenině. Podívejte se, jak z něj připravit hned tři originální dobroty!

Článek

Připadá vám, že kdybyste vařili jen z české a sezonní zeleniny, bude to nuda? Opak je pravdou! I z tak obyčejné suroviny, jako je zelí, totiž připravíte zajímavá jídla. Dnes jsem pro vás připravila masové kuličky v pikantním bílém zelí, voňavé zelné placky z pekingského zelí a kořeněné červené zelí jako přílohu k vepřovým kotletám. Dáte si?

Masové kuličky v zelí

Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, 3 lžíce oleje nebo sádla, malou hlávku bílého zelí, sladkou papriku, pálivou papriku, sůl, 2 bobkové listy. Na kuličky: 500 g mletého vepřového masa (vybírejte maso s nízkým obsahem tuku), 1 vejce, ½ lžičky soli, pepř, 2 stroužky česneku, lžíci zelených bylinek (libeček, majoránka nebo petržel), 2 lžíce strouhanky. K podávání: zakysanou smetanu, pečivo

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté dušené zelí okořeňte paprikou a doplňte masovými kuličkami

Postup: Maso smíchejte s vajíčkem, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami a podle potřeby zahustěte strouhankou.

Ve velkém hrnci pak na rozpáleném tuku zpěňte nadrobno pokrájené cibule, přidejte nakrouhané zelí, dobře osolte a ještě asi 10 minut restujte, až se objem zelí zmenší asi o třetinu. Bohatě posypejte sladkou paprikou, podle chuti i trochou pálivé, zamíchejte a ihned zalejte půl litrem vody. Přidejte bobkové listy a v zelí tvořte důlky, do kterých vkládejte kuličky z masa. Přiklopte a duste asi půl hodiny, až je zelí měkké a maso uvařené, podle potřeby případně přidejte vodu. Podávejte s pečivem a zakysanou smetanou.

Japonské zelné placky okonomiyaki

Na 4 porce potřebujete: hlávku pekingského zelí (v obchodech je často označováno i jako čínské), 3 vejce, 3 jarní cibulky, lžíci sójové omáčky, lžíci sezamového oleje, ¼ lžičky drceného chilli (lze vynechat), lžičku soli, hrnek hladké mouky, řepkový olej na smažení. Na dresink: 3 lžíce majonézy, 1 lžíci chilli omáčky typu sriracha, ½ lžičky sezamového oleje, lžičku sójové omáčky, ½ lžíce sezamu, 2 jarní cibulky

Foto: Eva Malúšová

Překvapivé využití pekingského zelí ve slaných palačinkách si zamilujete

Postup: Zelí nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky, smíchejte s vejci, nasekanou jarní cibulkou, sójovou omáčkou, sezamovým olejem (ten plackám dodá typickou chuť), chilli a solí a podle potřeby přidejte asi hrnek hladké mouky a případně trochu vody, aby vám vzniklo husté těsto podobné tomu na bramboráky.

Na rozpáleném oleji pak smažte asi 1 cm vysoké placky dozlatova, to trvá zhruba 3 minuty z každé strany. Podávejte s dipem z majonézy, chilli omáčky, sezamového oleje a sójové omáčky a posypané sezamem a jarní cibulkou. Chuť těchto zelných palačinek báječně podtrhne také sklenice vychlazeného ležáku.

Tip: Do těstíčka se tradičně přidávají i plátky vepřového masa, slanina nebo kousky krevet.

Vepřové kotlety s kořeněným zelím

Na 4 porce potřebujete: 50 g špeku, 1 cibuli, ½ velké nebo 1 malou hlávku červeného zelí, 3 lžíce vinného octa, hrnek vody, lžíci cukru krupice, ½ lžičky kmínu, sůl, pepř, 4 vepřové kotlety, lžíci sádla nebo řepkového oleje

Foto: Eva Malúšová

Voňavé kořeněné zelí perfektně doplní vepřové kotlety i třeba uzeniny

Postup: Špek nakrájejte na malé kostičky a v hrnci, ve kterém pak budete připravovat zelí, ho nechte pomalu dokřupava vyškvařit. Děrovanou lžící kostičky vyndejte na papírový ubrousek a na vypečeném tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí a ještě chvíli restujte. Vmíchejte ocet, vodu, cukr, kmín, půl lžičky soli a čerstvě mletý pepř, přiklopte a duste asi půl hodiny doměkka.

Mezitím z obou stran osolte a opepřete kotlety a na rozpáleném tuku je z obou stran pečte asi 5 minut dozlatova. Zakryjte je alobalem a asi 8 minut dopékejte v troubě vyhřáté na 200 °C. Kotlety pak nechte přikryté odpočívat, než se dodusí zelí. Podávejte posypané odloženým špekem.

Také nedáte na tuhle celoroční zeleninu dopustit?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.