Hlavní obsah
3,2
(95)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Receptů na chlupaté knedlíky je mnoho. Ten náš rodinný je z vařených i syrových brambor. A protože jsou tak dobré, klidně je můžete servírovat nejen jako přílohu, ale s orestovanou slaninou a trochou zakysané smetany i jako výbornou večeři.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na knedlíky
  • 900 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 lžičky soli
K podávání
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

 300 g brambor typu C dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela vychladnout. 

02.

600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli. Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody. 

03.

Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim ty uvařené, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte přes drtič brambor. Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs.

04.

Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou chlupatost). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty. Pak je sítkem vylovte a dejte do mísy. 

05.

Během vaření knedlíků si orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Trochu omastku z vypečené slaniny zamíchejte do uvařených knedlíků, aby se k sobě nelepily. 

Foto: Svatava Vašková

Servírujte je s orestovanou slaninou, lžící lehce osolené zakysané smetany, nasekanou zelenou částí jarní cibulky a čerstvě namletým pepřem Foto: Svatava Vašková

Reklama

Načítám