Hlavní obsah

Chlupaté knedlíky se slaninou a zakysanou smetanou

Hodnocení:
(80)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Receptů na chlupaté knedlíky je mnoho. Ten náš rodinný je z vařených i syrových brambor. A protože jsou tak dobré, klidně je můžete servírovat nejen jako přílohu, ale s orestovanou slaninou a trochou zakysané smetany i jako výbornou večeři.

Ingredience pro:
4 porce
Na knedlíky
  • 900 g brambor
  • 1 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 lžičky soli
Na servírování
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 150 g anglické slaniny v celku
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

Krok 1:  300 g brambor typu C dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela vychladnout. 

Krok 2: 600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli. Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody. 

Krok 3: Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim ty uvařené, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte přes drtič brambor. Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs.

Krok 4: Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou chlupatost). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty. Pak je sítkem vylovte a dejte do mísy. 

Krok 5: Během vaření knedlíků si orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Trochu omastku z vypečené slaniny zamíchejte do uvařených knedlíků, aby se k sobě nelepily. 

Foto: Svatava Vašková

Servírujte je s orestovanou slaninou, lžící lehce osolené zakysané smetany, nasekanou zelenou částí jarní cibulky a čerstvě namletým pepřem

ynezorPumanzeSaNyknalC
6. 1. 2022

Reklama

Sdílejte článek