Hlavní obsah

Vsaďte na mleté maso! Sekaná, kuličky, závitky, ragú… Víkendové vaření nikdy nebylo snazší

Foto: Carey Jaman, Shutterstock.com

Foto: Carey Jaman, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte, co vařit? Sáhněte po mletém masu! Ať už zvolíte prověřenou českou klasiku, nebo se vrhnete na zahraniční recepty, úspěch bude zaručený. Vydejte se s námi na chutnou cestu plnou masových kuliček a sekané.

Článek

Mleté maso je klasika, na kterou vsadíte, když chcete s minimem námahy připravit chutné a nápadité jídlo. Dají se z něj udělat lahodné karbanátky nebo dokonalá sekaná, ale je toho mnohem víc. Nebojte se experimentovat a zabrouzdejte i do zahraniční kuchyně, která i tak „obyčejnou“ surovinu, jako je právě mleté, dokáže posunout zase na jinou úroveň. Pokud masu neholdujete, sáhněte po rostlinné alternativě, o které i Josef Maršálek v pořadu Peče celá země v epizodě se sladkými a slanými štrúdly řekl, že jednou za čas si ji rád vychutná.

Bez sekané to nejde

Když je řeč o mletém masu, nemůžeme samozřejmě opomenout sekanou. Ať už ji uděláte z vepřového nebo krůtího masa, pošmákne si na ní celá rodina. Budete ji servírovat s bramborovou kaší nebo s hořčicí v housce?

Karbanátky plné chutí

Mezi další ostřílenou stálici tuzemské kuchyně patří karbanátky. Pokud je chcete připravit dietněji bez smažení v oleji, zvolte buď variantu pečení na plechu v troubě, nebo v horkovzdušné fritéze. U obou způsobů stačí „karboše“ jen postříkat či potřít olejem.

Pěkně ukoulené kuličky

I když se na první dobrou asi každému vybaví kuličky z obchodního domu s nábytkem, receptů, jak ukoulet mleté maso, je mnoho. Ale nebojte, oblíbené švédské jsme pro vás připravili také, takže o nic nepřijdete.

Mleté maso ze světa

Vydejte se na dovolenou plnou chutí, pokrmy s mletým masem vám budou skvělým průvodcem. Snadno tak navštívíte Řecko, ale i Japonsko nebo Mexiko.

Rychlovky z mletého

I když při víkendovém vaření by měl být čistě teoreticky na všechno dostatek času, ve skutečnosti tomu tak nebývá. Rychlé recepty proto vyřeší hned dva problémy najednou, a to je nedostatek času i velký hlad.

Rafinovaně schované

Díky své jemné konzistenci se mleté maso ideálně hodí k zapékání a pečení. Dokonce ho lze přidat do slaného koláče. Oblíbené je také v tortillách nebo jinak zamotané.

Zajímají vás jiné víkendové recepty? Inspirujte se v našem speciálu.

Načítám