Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Připravit si doma poctivou domácí zmrzlinu je vlastně docela jednoduché – a výsledek je zaručeně skvělý. Jen je třeba, konkrétně meruňky, předem tepelně zpracovat, aby se zvýraznila jejich chuť.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
600 mililitrů
Na meruňkové pyré
  • 300 g meruněk
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
Na zmrzlinu
  • 2 ks vejce
  • 3 ks žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 350 ml 33% smetany ke šlehání
Článek

Na zmrazení je v tomto případě ideální zmrzlinovač. Pokud ho nemáte, během mražení často směs míchejte, aby si zachovala krémovou konzistenci.

Postup

01.

Umyté meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte cukrem, podlijte asi lžící vody a na mírném ohni zahřívejte. Ovoce pustí šťávu a cukr se rozpustí. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, poté meruňky rozmixujte dohladka. Pyré dochuťte citronovou šťávou.

02.

Vejce, žloutky, vychladlé meruňkové pyré a cukr vložte do kovové nebo skleněné mísy a krátce prošlehejte ruční metlou. Mísu poté položte nad vodní lázeň (hrnec s vroucí vodou) tak, aby se dnem nedotýkala hladiny a ohřívala se jen nad vodní párou. Ruční metlou šlehejte vaječnou směs bez přestání cca 20 minut, dokud lehce nezhoustne a nezesvětlá. Je třeba, aby vaječná směs měla přibližně 70 °C.

03.

Směs sundejte ze sporáku a dál míchejte, dokud mírně nevychladne. Pak její hladinu zakryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a dejte vychladit do ledničky.

04.

Smetanu vyšlehejte (ne zcela do tuha) a pak ji jemně vmíchejte do vaječné směsi. Hotovou tekutinu nalijte do zmrzlinovače, ten sám vymíchá krémovou zmrzlinu.

Energetická hodnota celkem pro 1 mililitr
Energie14,62 kJ
Bílkoviny0,05 g
Tuky0,23 g
Sacharidy0,29 g
Sůl0 g
SAFA0,13 g
Vláknina0,01 g
Cukry0,27 g

Načítám