Článek
Na zmrazení je v tomto případě ideální zmrzlinovač. Pokud ho nemáte, během mražení často směs míchejte, aby si zachovala krémovou konzistenci.
Postup
01.
Umyté meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte cukrem, podlijte asi lžící vody a na mírném ohni zahřívejte. Ovoce pustí šťávu a cukr se rozpustí. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, poté meruňky rozmixujte dohladka. Pyré dochuťte citronovou šťávou.
02.
Vejce, žloutky, vychladlé meruňkové pyré a cukr vložte do kovové nebo skleněné mísy a krátce prošlehejte ruční metlou. Mísu poté položte nad vodní lázeň (hrnec s vroucí vodou) tak, aby se dnem nedotýkala hladiny a ohřívala se jen nad vodní párou. Ruční metlou šlehejte vaječnou směs bez přestání cca 20 minut, dokud lehce nezhoustne a nezesvětlá. Je třeba, aby vaječná směs měla přibližně 70 °C.
03.
Směs sundejte ze sporáku a dál míchejte, dokud mírně nevychladne. Pak její hladinu zakryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a dejte vychladit do ledničky.
04.
Smetanu vyšlehejte (ne zcela do tuha) a pak ji jemně vmíchejte do vaječné směsi. Hotovou tekutinu nalijte do zmrzlinovače, ten sám vymíchá krémovou zmrzlinu.