Hlavní obsah

20 nejlepších receptů se smetanou. Vylepší polévky, omáčky i dezerty, ale nesmíte to s ní přehánět

Foto: Nannycz, Shutterstock.com

Foto: Nannycz, Shutterstock.com

Reklama

Smetana dokáže vylepšit téměř každé jídlo: zjemní a zahustí omáčky a bez jahod s pořádným kopečkem šlehačky či dobré smetanové zmrzliny by bylo léto o něco chudší… Neobejde se bez ní klasická francouzská kuchyně a své místo má i v kuchyni české. Jakou smetanu vybrat do omáček a na které si nejlépe pochutnáte jen tak?

Článek

Nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu, symbolizuje to nejlepší: často se říkává, že někdo slízl všechnu smetanu. Mikroskopické částečky mléčného tuku hladce kloužou po jazyku a zanechávají hedvábný pocit v ústech… Zvýrazní sladké i slané pokrmy a zároveň je zjemní, zahustí a zakulatí. Smetana je ale bohužel také hodně energeticky vydatná, proto bychom si ji měli dopřávat jen příležitostně a ve vhodném množství.

Druhy smetany

Smetana musí obsahovat minimálně 10 % tuku a na trhu najdete velké množství různých druhů. Která nejlépe zjemní krémové polévky a ze které vyšleháte tu nejlahodnější šlehačku?

kJ na 100 g
smetana na vaření 12 %563 kJ
smetana ke šlehání 31 % 1 232 kJ
smetana ke šlehání 33 % 1 306 kJ
smetana ke šlehání 40 %1 551 kJ
Zdroj: stob.cz

1. Smetanu na vaření nevařte

Smetana na vaření obsahuje obvykle kolem 12 % tuku a šlehačku z ní neušleháte. I když to zní trochu paradoxně, smetana označená názvem „na vaření“ by se vařit neměla. Není teplotně příliš stabilní a při větším zahřátí se lehce srazí, obzvlášť v kombinaci s nějakou kyselou surovinou. Do jídla ji přidávejte, až když vypnete plamen, a pokrm už dál nevařte. Hodí se, když si hlídáte linii, ale nechcete se vzdát krémové chuti: oproti tučnějším variantám obsahuje jenom polovinu kalorií.

V jakých receptech najde uplatnění? Zjemní rychle podušenou zeleninu, krémové polévky a na poslední chvíli ji můžete přidat i do jednoduchých omáček na těstoviny.

2. Smetana ke šlehání

Smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 30 % tuku. Čím je tučnější, tím jemnější a krémovější bude i výsledek a také se zvyšuje její tepelná stabilita, takže ji můžete bez problémů vařit. Neobejde se bez ní dokonalá svíčková, kulajda či koprovka ani recepty klasické francouzské kuchyně. I dukátové buchtičky budou bez tučné smetany vždy jenom poloviční…

Tučná smetana má jednu zajímavou vlastnost: výborně přejímá chutě i vůně. Někdy je to k zlosti (když se v lednici potká šlehačkový dezert se zelným salátem), jinak ale můžete tuto vlastnost dobře využít. Tekutou šlehačku zahřejte a přidejte do ní vybranou surovinu (vanilku, kávu, v sezoně třeba i bezový květ). Nechte chvíli odstát, sceďte a poté pořádně vychlaďte a ušlehejte.

  • Čím je smetana tučnější, tím lépe půjde ušlehat. Jak správně ušlehat šlehačku? Aby byl výsledek dokonalý, smetanu vždy pořádně vychlaďte a šlehejte co nejstudenější.

3. Zakysaná smetana

Zakysaná smetana se vyrábí s různou tučností, obsahuje bakterie mléčného kvašení a oproti sladké je zakysanka lépe stravitelná. Jinak ale pro ni platí stejná pravidla: kysaná smetana s nižším obsahem tuku se hodí do studené kuchyně – použijte ji na různé dipy a salátové zálivky, na vaření používejte spíše tučnější verze. Zakysanou smetanu ráda přidávám k vajíčkům, do různých zapečených jídel a náplní slaných koláčů – dodá jim svěžest a třeba šunkofleky nebo francouzské brambory či zapečený květák jsou s ní opravdu skvělé.

Svěží chuť zakysané smetany dobře využijete i ve sladkých dezertech: nepečený smetanový dort patří k letním stálicím.

Opravdový chuťový zážitek pak představuje vysokotučná zakysaná smetana typu crème fraîche. Můžete ji použít i na vaření, je ale tak dobrá (ano, může za to obsah tuku kolem 40 %), že je lepší vychutnat si ji místo šlehačky jenom tak, jako svěží tečku na dobrém dezertu.

Dáváte přednost lehčí stravě? Vyrobte si domácí jogurt! Postačí vám dvě suroviny a zvládnete to i bez jogurtovače.

Reklama

Načítám