Článek
Do tureckého medu můžete použít jakákoli jádra ořechů. Ovonět ho můžete exotickou růžovou vodou nebo vanilkovým extraktem.
Postup
01.
Vhodný plech nebo zapékací mísu vyložte pečicím papírem. Připravte vodní lázeň: ve větším hrnci zahřejte vodu a na hrnec položte žáruvzdornou mísu, přičemž dno mísy se nesmí dotýkat vodní hladiny.
Do mísy dejte bílky a elektrickým šlehačem je šlehejte. Když začnou houstnout, postupně přidávejte moučkový cukr. Zahřívejte nad párou a šlehejte, dokud se nevytvoří hustý lesklý sníh.
02.
Med zahřejte, aby byl tekutý a horký a pak ho pomalu za stálého šlehání přilévejte do sněhu. Nakonec přimíchejte nasekané ořechy. Směs nalijte na připravený plech, uhlaďte a nechte do druhého dne ztuhnout.
03.
Turecký med po ztuhnutí nakrájejte ostrým nožem a podávejte. Případně kousky zabalte do celofánu a nadělte jako jedlý dárek.




