Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Turecký med asi znáte z poutí a trhů. Ale možná nevíte, jak jednoduché je si ho připravit doma a že je na něj potřeba jen několik základních surovin. Během Vánoc skvěle poslouží jako originální druh cukroví nebo jedlý dárek.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 3 ks bílku
    3
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 hrnku směsi ořechů
    11
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Do tureckého medu můžete použít jakákoli jádra ořechů. Ovonět ho můžete exotickou růžovou vodou nebo vanilkovým extraktem.

Postup

01.

Vhodný plech nebo zapékací mísu vyložte pečicím papírem. Připravte vodní lázeň: ve větším hrnci zahřejte vodu a na hrnec položte žáruvzdornou mísu, přičemž dno mísy se nesmí dotýkat vodní hladiny.

Do mísy dejte bílky a elektrickým šlehačem je šlehejte. Když začnou houstnout, postupně přidávejte moučkový cukr. Zahřívejte nad párou a šlehejte, dokud se nevytvoří hustý lesklý sníh.

02.

Med zahřejte, aby byl tekutý a horký a pak ho pomalu za stálého šlehání přilévejte do sněhu. Nakonec přimíchejte nasekané ořechy. Směs nalijte na připravený plech, uhlaďte a nechte do druhého dne ztuhnout.

03.

Turecký med po ztuhnutí nakrájejte ostrým nožem a podávejte. Případně kousky zabalte do celofánu a nadělte jako jedlý dárek.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie6 877,5 kJ
Bílkoviny21,85 g
Tuky48,37 g
Sacharidy275,46 g
Sůl0,37 g
SAFA3,7 g
Vláknina6,87 g
Cukry267,47 g

Načítám