Hlavní obsah

Voda z růže: Hodí se na pleť i do jídla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by nemiloval růže? Krásně vypadají a voní a jejich květy mají pozitivní vliv na různé části těla. Destilací se z nich vyrábí růžová voda, která byla s velkou pravděpodobností oblíbenou součástí kosmetické rutiny už ve starověkém Egyptě. Říká se, že ji používala i sama Kleopatra.

Článek

Růžová voda je takový všeuměl mezi kosmetickými přípravky. Její výhodou je mimo jiné to, že se díky svým zklidňujícím účinkům hodí pro všechny typy pokožky – pro problematickou, suchou i mastnou. A dá se použít také na vlasy, oči, nervy a hlavu. Co všechno dokáže?

Na jakoukoliv pleť

„S růžovou vodou chybu neuděláte, ani když si nejste jisté typem pleti. Zejména se hodí jako pleťová voda pro citlivou a suchou pokožku, která potřebuje více hydratace a zklidnění. Pleťové vody s přidanou chemií či alkoholem jsou pro ni nevhodné, protože ji vysušují a dráždí,“ uvádí Veronika Helebrandová, kosmetička a vizážistka se specializací na přírodní kosmetiku.

Protizánětlivé a harmonizační účinky růžové vody ocení také lidé s kožními problémy, jako je například ekzém, akné nebo růžovka. Redukuje začervenání pokožky a dodává jí svěží a mladistvější vzhled. Obsažené antioxidanty, například vitamin C, chrání kožní buňky před poškozením.

Pod make-up i po holení

„Růžová voda vyrovnává pH a napomáhá předcházet vzniku vrásek. Zklidňuje podrážděnou pokožku, tonizuje a vyhlazuje ji. V kosmetice se využívá 100% růžová voda jako základ pod krém či make-up, během dne k osvěžení a hydrataci pleti nebo k jejímu dočištění po odlíčení,“ doplňuje Eva Horčíková, vedoucí vývoje značky Manufaktura.

Trpíte podrážděním kůže po holení? Zkuste na ni nastříkat pár kapek růžové vody, měla by se dostavit úleva. Stejné zklidnění dokáže poskytnout i pokožce vystavené slunečnímu záření.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Růžová voda Purity Vision, 189 Kč (100 ml). Růžová voda Ťuli A Ťuli, 200 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Růžová voda Nobilis, 174 Kč (50 ml). Růžová voda Hanna Maria, 145 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Pro lesklé vlasy

Hydratační schopnost vody z růží se dá využít také na vlasy. Stačí, když pár kapek přidáte do šamponu – zvláště jestli vás trápí suchá pokožka hlavy. Odměnou by vám měla být lesklejší a vyživená hříva.

Zklidňuje a uvolňuje

Studie z roku 2011, kterou je ovšem třeba brát s rezervou, protože byla uskutečněná na myších, poukázala na možný antidepresivní a protistresový vliv růžové vody, tedy schopnost uvolnit centrální nervový systém. Kromě pokožky tak aplikace růžové vody dost možná zharmonizuje i vaši duši. Můžete si připravit například relaxační koupel s její příměsí.

Při bolesti hlavy a na podrážděné oči

Se zklidněním nervového systému souvisí i další účinek, který je vodě z růží přisuzován. Nejde sice o nic vědecky zcela prokázaného, ale hovoří se o schopnosti zmírnit bolest hlavy. Pokud tímto problémem často trpíte, zkuste příště na hlavu přiložit obklad namočený právě do růžové vody a nechat několik minut působit. Kromě toho si můžete během dne rozprašovačem osvěžit obličej, čímž dosáhnete zklidnění pleti i zaměstnané hlavy. Několik střiků lze aplikovat také na polštář před spaním.

Růžová voda se používá i jako příměs do očních kapek, a to pro své zklidňující a hydratační působení. Kapky zvlhčují a čistí sliznici po pobytu v prašném prostředí a pomáhají například s léčbou zánětu spojivek. Vodu můžete použít i jako obklad na oči.

Foto: Profimedia.cz

Zklidňující účinky růžové vody se využívají i v očních kapkách a obkladechFoto: Profimedia.cz

Do koktejlů i dezertů

Růžové vodě můžete dát šanci i v trochu netradičním kabátku. Ta stoprocentní bez dalších příměsí dodá zajímavou chuť nápojům i pokrmům, kapku lze zkusit například do šampaňského nebo do domácích sušenek či zmrzliny. Ochutit jí můžete i vynikající orientální koláč basbousa.

Máte s účinky růžové vody nějaké zkušenosti?

Reklama

Související témata:

Načítám