Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rádi snídáte cereálie s jogurtem či mlékem? Vyrobte si domácí granolu – třeba tuhle čokoládovou s medem. A na kupované cereálie si ani nevzpomenete!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 30 g dýňových semínek
  • 30 g loupaných slunečnicových semínek
  • 120 g ořechů
  • 10 g mrazem sušených jahod
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého badyánu
  • 1 lžička soli
  • 50 ml kokosového oleje
  • 50 ml olivového oleje
  • 80 g medu
  • 45 g hořké čokolády
  • 25 g sušených brusinek
Článek

Připravit si domácí granolu má několik výhod: můžete dát třeba oříšky podle svého gusta, v tomto případě se potřebné množství složilo ze 40 g kešu, 40 g pistácií a 40 g vlašských ořechů. A osladíte si ji jen tolik a jen tím, co preferujete. Jde tedy o přesně tak zdravou snídani, jak se vám líbí.

Postup

01.

V misce smíchejte ovesné vločky s dýňovými a slunečnicovými semínky, nahrubo nasekanými ořechy, skořicí, badyánem a solí. Ve druhé misce smíchejte rozpuštěný kokosový olej s olivovým olejem a medem. To pak nalijte do misky k vločkové směsi a důkladně promíchejte.

02.

Granolu přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vypouklou stranou lžíce ji umačkejte. Pečte při 165 °C celkem asi 30 minut. Po 15 minutách pečení ji promíchejte a povrch znovu urovnejte.

03.

Jakmile bude granola pěkně zlatohnědá, vyjměte ji z trouby a ihned vmíchejte nasekanou čokoládu, brusinky i lyofilizované jahody. Povrch znovu urovnejte a nechte zcela vychladnout – granola pak bude ještě víc křupat.

04.

Vychladlou granolu uchovávejte ve vzduchotěsné skleněné nádobě a spotřebujte nejlépe do 14 dnů. Podávejte ke snídani či svačině s jogurtem a čerstvým ovocem dle libosti.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 20 × 30 cm
Energie14 111,11 kJ
Bílkoviny62,57 g
Tuky228,49 g
Sacharidy257,99 g
Sůl6,19 g
SAFA80,62 g
Vláknina44,72 g
Cukry112,06 g

Načítám