Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Slaná granola. Už jste o ní slyšeli? Pro milovníky slaných snídaní, křupavých svačinek, vynikajících salátů a originálních obložených chlebů je tento recept jako stvořený.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 sklenici
  • 200 g ovesných vloček
  • 170 g ořechů a semínek
Na marinádu
  • 1 ks bílku
  • 60 g olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 špetka mletého černého pepře
Článek

Známější je sladká granola, ale ta slaná je také skvělá. Dá se použít do salátů, polévek i na chleba. Můžete ji přimíchat do pomazánek nebo s ní posypat steak. Při dochucování se nebraňte mletému kajenskému pepři. Pikantní prvek, včetně černého pepře, s ostatními ingrediencemi pěkně souzní a vaše smysly se nebudou moct nabažit. Směs semínek a ořechů je ve vaší režii. Ořechy, které moc nedoporučujeme do granoly přidávat, jsou neloupané lískové, mohou při pečení praskat a olupovat se, a v granole by tak zůstaly kousky slupek.

01.

Vločky, semínka a nahrubo nasekané ořechy promíchejte ve větší míse. V receptu jsme použili 100 g směsi semínek - slunečnicové, dýňové, lněné, sezamové a konopné - a 70 g směsi ořechů - mandle, pekanové ořechy, vlašské ořechy a kešu.

02.

V menší misce vidličkou nebo metličkou prošlehejte ingredience na marinádu.

03.

Marinádou zalijte suchou směs ve větší míse a důkladně promíchejte - nejlépe to jde rukama. Rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem.

04.

Pečte při 150 °C (horkovzduch) cca 30 minut. Během pečení každých 10 minut promíchávejte, aby se granola rovnoměrně prosušila.

05.

Nechte ji vychladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné sklenici nebo krabičce. Vydrží v suchu několik týdnů.

Dostali jste právě chuť i na sladkou granolu? Zkuste zdravý recept na tu jablečnou anebo granolu s kokosem.

Načítám