Hlavní obsah
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Proč je lepší připravit si domácí granolu, tedy ochucené a pečené ovesné vločky? Máte naprostou jistotu složení a spolehlivě ji můžete zařadit do svého zdravého jídelníčku. Žádná zbytečná spousta cukru, žádná éčka – jen čistá chuť zdravých potravin.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zavařovací sklenici
  • 2 ks jablek
  • 30 g medu
  • 30 g másla
    7
  • 2 lžičky skořice
  • 130 g ovesných vloček
    1
  • 70 g špaldových vloček
    1
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce chia semínek
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Větší jablka oloupejte. Jedno nakrájejte na kostičky velké 0,5 cm. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

02.

Druhé jablko nastrouhejte najemno a vložte do větší mísy.

03.

Med s máslem nechte společně rozehřát a přilijte do mísy k nastrouhanému jablku. Přisypte skořici a promíchejte.

04.

Do mísy dejte zbylé ingredience, dokonale promíchejte s jablečnou směsí a nechte 5 minut nasáknout. Poté rozprostřete na další plech vyložený pečicím papírem a oba plechy vložte do trouby vyhřáté na 150 °C na 35–40 minut. Granolu každých 10 minut promíchávejte, aby se rovnoměrně prosušila.

05.

Nakonec smíchejte sušená jablka s granolou. Skladujte v uzavíratelné sklenici nebo krabici, kam se nedostane vlhkost.

06.

Do hotové granoly můžete vmíchat hrst rozinek.

Jak by měla vypadat zdravá snídaně? Inspirujte se tipy na sladkou i slanou variantu. A pokud nestíháte, umixujte si výživnou dobrotu na cestu do práce.

Energetická hodnota celkem pro 1 zavařovací sklenici
Energie6 559,37 kJ
Bílkoviny43,04 g
Tuky62,8 g
Sacharidy197,83 g
Sůl0,13 g
SAFA18,11 g
Vláknina45,78 g
Cukry57,41 g
Související témata:

Načítám