Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jahody, maliny, ostružiny, borůvky. A určitě by se našly i další druhy drobných lesních či zahradních plodů, které vybízejí k upečení něčeho dobrého. Vykoušejte božskou čokoládouvou pěnu v nadýchaném piškotu s ovocem.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kousků
  • 2 ks vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička kakaa
Krém
  • 2 ks žloutků
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 sáčku želatiny
Na dozdobení
  • 200 g čerstvého lesního ovoce
  • 2 sáčky želatiny
  • 50 g mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte s cukrem do pěny. Do té postupně zašlehejte mouku prosátou s kakaem.

02.

Těsto nalijte na plech v asi 5 mm silné vrstvě a dejte péct při 180 stupních na 7–8 minut.

03.

Vyšlehejte šlehačku do tuha a nalámanou čokoládu rozpusťte. V misce nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem do hladké pěny. Tu pak spolu se zchladlou čokoládou opatrně vmíchejte do šlehačky. Želatinový ztužovač do šlehačky rozmíchejte podle návodu ve vodě a ihned vmíchejte do krému.

04.

Kruhovými formičkami vysokými asi 6 centimetrů vykrojte z vychladlého korpusu „dno“ dezertu. Do formičky nalijte na korpus krém a dejte asi na hodinu ztuhnout do lednice. Nakonec navrch dejte ovoce a přelijte tekutou želatinou nebo cukrářským želé. Dejte znovu ještě asi na hodinu chladit. Před podáváním dezerty vytlačte z formičky (želé případně od ní odlepte nožem) a z boků lehce obalte v mandlových lupíncích. Hotovo, můžete podávat!

Energetická hodnota celkem pro 1 kousek
Energie1 946,18 kJ
Bílkoviny14,99 g
Tuky27,1 g
Sacharidy38,7 g
Sůl0,12 g
SAFA13,52 g
Vláknina3,95 g
Cukry29,68 g
Související témata:

Načítám