Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vyladěná k dokonalosti a přitom tak jednoduchá na přípravu. Nemusíte nic vážit – stačí jen hrnek o objemu 300 mililitrů. Tvarohová vrstva je jako zasněžené vršky Himalájí a láká k nakousnutí.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Kakaové těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
    1
  • 1 hrnek polohrubé mouky
    1
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 ks vejce
    3
  • 2 lžíce rumu
Tvarohová vrstva
  • 2 balení měkkého tvarohu
    7
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
Na vymazání plechu
  • 1 lžička másla
    7
  • 2 lžíce hrubé mouky na vysypání
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Hrníčkové buchty jsou velmi oblíbené – jejich příprava je snadná a zvládne ji i začátečník. A tahle je ještě ke všemu krásně vláčná a jako bonus i opravdu pohledná.

Postup

01.

Plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C, normální na 180 °C.

02.

Na kakaové těsto odměřte do mísy hladkou i polohrubou mouku, přidejte jedlou sodu (můžete použít i prášek do pečiva), kakao, krupicový cukr a sůl. Promíchejte. Do mísy přilijte mléko, olej, rozklepněte vejce a přidejte rum. Zamíchejte, vznikne tekuté těsto.

03.

Na tvarohovou vrstvu potřebujete dvě mísy. Do jedné dejte bílky a do druhé žloutky. Do mísy se žloutky vyklopte tvarohy, přidejte vanilkový i moučkový cukr a zamíchejte.

Do mísy k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak po částech jemně vmíchejte do tvarohové směsi.

04.

Na připravený plech nalijte asi 2/3 kakaového těsta. Na něj lžící rozložte tvarohovou vrstvu (nemusíte ji nijak uhlazovat) a navrch nalijte zbytek kakaového těsta.

05.

Ihned vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35–40 minut. Zda je buchta hotová, vyzkoušejte špejlí. Hotovou ji nechte zcela zchladnout a až pak ji nakrájejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 22 × 30 cm
Energie17 981,93 kJ
Bílkoviny135,02 g
Tuky153,87 g
Sacharidy583,25 g
Sůl2,92 g
SAFA28,78 g
Vláknina17,88 g
Cukry323,12 g

Načítám