Článek
Hrníčkové buchty jsou velmi oblíbené – jejich příprava je snadná a zvládne ji i začátečník. A tahle je ještě ke všemu krásně vláčná a jako bonus i opravdu pohledná.
Postup
01.
Plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C, normální na 180 °C.
02.
Na kakaové těsto odměřte do mísy hladkou i polohrubou mouku, přidejte jedlou sodu (můžete použít i prášek do pečiva), kakao, krupicový cukr a sůl. Promíchejte. Do mísy přilijte mléko, olej, rozklepněte vejce a přidejte rum. Zamíchejte, vznikne tekuté těsto.
03.
Na tvarohovou vrstvu potřebujete dvě mísy. Do jedné dejte bílky a do druhé žloutky. Do mísy se žloutky vyklopte tvarohy, přidejte vanilkový i moučkový cukr a zamíchejte.
Do mísy k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak po částech jemně vmíchejte do tvarohové směsi.
04.
Na připravený plech nalijte asi 2/3 kakaového těsta. Na něj lžící rozložte tvarohovou vrstvu (nemusíte ji nijak uhlazovat) a navrch nalijte zbytek kakaového těsta.
05.
Ihned vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35–40 minut. Zda je buchta hotová, vyzkoušejte špejlí. Hotovou ji nechte zcela zchladnout a až pak ji nakrájejte.