Hlavní obsah

Děravý pudinkový koláč

Hodnocení:
(1000)
Foto: Autorka
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Díky dírám v sametovém kakaovém korpusu provlhčí jemný pudinkový vanilkový krém celý koláč. K tomu ještě tenká křupavá krusta čokoládové polevy... Připravte se, že tenhle recept po vás bude chtít každý, komu dáte ochutnat.

Ingredience pro:
1 formu o velikosti 30 × 20 cm
Na těsto
  • 6 vajec
  • 120 g cukru krupice
  • 1 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 3 lžíce belgického kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Na pudinkový krém
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 900 ml mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 120 g másla
Na dokončení
  • 2 ledové kaštany
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 180 stupňů, hlubší pekáček vyložte papírem na pečení.

Krok 2: Na těsto oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte do nadýchané světlé pěny. Poté do ní postupně zašlehejte mléko a olej.

Krok 3: Dobře promíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. Po lžících vmíchejte do žloutkové hmoty a na závěr opatrně vetřete sníh z bílků. Těsto vlijte do pekáčku a pečte asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed zůstane suchá.

Krok 4: Do horkého upečeného korpusu udělejte v pravidelných rozestupech (asi 3 cm od sebe) díry. Můžete použít vařečku, nejlíp se vám ale bude pracovat s malou kovovou formičkou na trubičky (vařečkou těsto zatlačíte, formičkou kousky těsta vykrojíte a vyjmete). Těsto nemusíte proděravit skrz, stačí, když díry vedou do poloviny či dvou třetin korpusu. Děravý korpus nechte zchladnout a zatím si připravte pudinkový krém.

Krok 5: Máslo nakrájejte na kostičky. Oddělte asi 200 ml mléka a rozmíchejte v něm oba pudinkové prášky a cukr, zbytek mléka přiveďte k varu. Do vařícího mléka vlijte připravené pudinky a míchejte do zhoustnutí, trvá to jenom chvilku. Hotový pudink odstavte a za stálého míchání ihned postupně přidejte kostičky másla. Když se všechny rozpustí, ještě horký krém nalijte na připravený korpus, snažte se vyplnit všechny díry. Povrch uhlaďte, nechte zchladnout a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny.

Krok 6: Na polevu rozpusťte ve vodní lázni ledové kaštany a rozmíchejte do hladké hmoty. Hotový chlazený dezert ozdobně pocákejte a podávejte.

Můj tip: Nezapomeňte, kde jste do korpusu vyhloubili díry. Vychlazený dezert pak krájejte přes ně, na řezu vypadá opravdu lákavě.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.