Článek
V tomhle vláčném máslovém koláči se chuť meruněk skvěle snoubí se sladkou tvarohovou náplní. Využít můžete i další osvěžující letní ovoce, třeba rybíz či višně.
Postup
01.
Nejprve do dvou misek oddělte bílky od žloutků u všech čtyř vajec. Ve větší míse utřete máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem, přidejte tři žloutky (jeden budete potřebovat do tvarohové náplně) a zamíchejte.
02.
Nyní přidejte mléko pokojové teploty, polohrubou mouku a kakao a zpracujte kompaktní těsto – nejlépe pomocí robotu. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte asi na 60 minut ztuhnout do chladničky.
03.
Mezitím větší pekáč vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo mletými piškoty. Malé meruňky omyjte a nakrájejte na poloviny. Troubu rozehřejte na 170 °C.
04.
Na náplň vezměte bílky se špetkou soli a vyšlehejte tuhý sníh. V jiné míse smíchejte tvaroh, vanilkový cukr, moučkový cukr a zbylý žloutek. Nyní do této směsi postupně (asi natřikrát) opatrně zamíchejte vyšlehaný sníh.
05.
Ztuhlé těsto rozdělte na poloviny. Jednu půlku rovnoměrně nastrouhejte na hrubém struhadle na dno pekáče. Na tuto vrstvu nalijte tvarohovou náplň a poklaďte ji nakrájenými meruňkami slupkou dolů. Navrch nastrouhejte druhou polovinu těsta. Ihned vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50–60 minut. Hotový koláč nechte zchladnout, teprve pak ho krájejte a podávejte.
>>>Nechce se vám vyrábět těsto? Upečte si sypaný koláč! Vyzkoušejte hrníčkový recept na švédský sypaný koláč na plech s tvarohem.