Hlavní obsah
3,1
(170)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Oprašte prošívanou deku! Tenhle jednoduchý kakaový koláč pekla pravděpodobně už vaše babička. Nadýchané těsto je efektně zdobené tvarohovým krémem, takže opravdu připomíná prošívanou deku. Je to jedna z těch buchet na plech, u kterých musíte včas schovat pár kousků ke svačině, jinak už po snídani nebude.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
Náplň
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 40 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
Těsto
  • 330 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 220 g cukru krupice
  • 200 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 špetka soli
Na vymazání plechu a dokončení
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Většinou přes víkend není moc času péct moučníky. Člověk se odbyde něčím kupovaným, ale zato rychlým. S tímto dezertem však nebudete trávit hodiny v kuchyni, takže se hodí i na všední dny.

Postup

01.

Na náplň vyšlehejte tvaroh se škrobem, žloutkem a oběma cukry na hladkou hmotu, přeložte do cukrářského sáčku a nechte chvíli v lednici. Bílek z vajíčka na náplň přidejte klidně k vajíčkům do těsta.

02.

Vymažte plech kouskem másla a vysypejte ho hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.

03.

Prosejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a špetkou soli a nechte chvíli stranou. Ve velké míse šlehejte vejce s cukrem (a s bílkem z náplně navíc), až hmota výrazně nabude a zesvětlá. Poté zašlehejte i olej a mléko. Pomocí stěrky pak postupně vmíchejte k vaječné směsi mouku, až vznikne hladké těsto.

04.

Těsto přelijte na připravený plech a opatrně ho rozetřete až k okrajům. Pomocí cukrářského sáčku pak diagonálně nastříkejte tvarohovou náplň tak, aby vzor připomínal prošívanou deku či peřinu.

05.

Pečte v předehřáté troubě asi 30–35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Moučník nechte chvíli zchladnout, lehounce poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Nemáte zrovna chuť na sladké? Tvaroh je plný bílkovin a mimořádně univerzální, připravte si z něj lahodnou tvarohovou pomazánku s cibulkou nebo pikantnější budapešťskou pomazánku. A pokud byste si sladké přece jen dali, zkuste i některý z koláčů na plech s marmeládou, kterých jistě máte po létě plnou spíž. 

Reklama

Načítám