Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tyto voňavé a křehké sušenky pochází ze západní Evropy, svůj původ mají v oblasti Nizozemska a Belgie. Typickou vůni a chuť jim dodává směs koření - kardamomu, anýzu, skořice a hřebíčku.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 130 g másla
  • 200 g hnědého cukru
  • 1 ks vejce
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 špetka soli
  • 1,5 lžičky směsi koření
Článek

Směs koření spekulatius se dá běžně koupit v supermarketech, ale můžete si vlastní namíchat z 10 g skořice, 3 g mletého hřebíčku, 3 g anýzu a 2 g kardamomu.

Postup

01.

Elektrickým šlehačem šlehejte změklé máslo s hnědým cukrem do nadýchané směsi. Pak do ní vyklepněte malé vejce a znovu zašlehejte.

02.

V jiné míse smíchejte hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a kořením spekulatius. Tuto sypkou směs postupně zapracujte do máslové směsi a vzniklé těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na několik hodin odpočívat do chladničky.

03.

Po této době nechte těsto lehce změknout v pokojové teplotě a pak ho vyválejte. Pokud chcete vytvořit na povrchu ozdobný reliéf, použijte váleček se vzorem, lehce ho pomoučete a pak jedním pohybem vytvořte na těstě vzor.

04.

Z těsta pak vykrojte větším vykrajovátkem tvary a klaďte je na plech s pečicím papírem. Sušenky pečte cca 10 minut při 180 °C v předem předehřáté troubě.

Načítám