Hlavní obsah
3,0
(393)
 

Chtělo by to nějaké zobání večer k televizi, ale brambůrky nejsou to pravé ořechové a chroupat třeba mrkev, to je zase zdravé až moc. Ideálním kompromisem jsou sýrové sušenky, které si můžete vyrobit doma. Není to nic těžkého!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek čedaru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 kostky másla
  • 3 lžíce vody
Článek

Postup

01.

V mixéru nebo rukama zpracujte mouku, nastrouhaný sýr, sůl, koření a máslo (asi 60 g) na drobenku a podle potřeby přidejte asi 3 lžíce vody, aby se hmota spojila na jednolité těsto.

02.

Z těsta vytvarujte 3 až 4 cm tlustý váleček, který zabalte do folie a nechte v chladu ztuhnout. Stačí mu půl hodinky, ale klidně si ho můžete připravit i den předem.

03.

Z těsta pak krájejte asi 0,5 cm tlustá kolečka, která pečte na pečicím papíře při 180 °C asi 15 minut dozlatova.

04.

Vychladlé sušenky uchovávejte v uzavřené dóze v chladu. Když je dobře schováte, vydrží asi 2 týdny.

Tip: Těsto ochuťte pokaždé jinak: přidat můžete vypraženou nadrobenou slaninu, nasekané ořechy (skvělé jsou pekany nebo lískové oříšky) či pažitku nebo použijte jiný výrazný sýr.

Na návštěvy se vám bude hodit i recept na 3 slané (a rychlé!) dobroty z listového těsta, za studena nakládaný bůček nebo naše oblíbené pomazánky na chlebíčky.

Reklama

Načítám