Hlavní obsah

Domácí sýrové sušenky

Hodnocení:
(340)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Chtělo by to nějaké zobání večer k televizi, ale brambůrky nejsou to pravé ořechové a chroupat třeba mrkev, to je zase zdravé až moc. Ideálním kompromisem jsou sýrové sušenky, které si můžete vyrobit doma. Není to nic těžkého!

Ingredience pro:
30 kusů
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek sýru čedar
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 kostky másla
  • 3 lžíce vody
Článek

Postup

Krok 1: V mixéru nebo rukama zpracujte mouku, nastrouhaný sýr, sůl, koření a máslo (asi 60 g) na drobenku a podle potřeby přidejte asi 3 lžíce vody, aby se hmota spojila na jednolité těsto.

Krok 2: Z těsta vytvarujte 3 až 4 cm tlustý váleček, který zabalte do folie a nechte v chladu ztuhnout. Stačí mu půl hodinky, ale klidně si ho můžete připravit i den předem.

Krok 3: Z těsta pak krájejte asi 0,5 cm tlustá kolečka, která pečte na pečicím papíře při 180 °C asi 15 minut dozlatova.

Krok 4: Vychladlé sušenky uchovávejte v uzavřené dóze v chladu. Když je dobře schováte, vydrží asi 2 týdny.

Tip: Těsto ochuťte pokaždé jinak: přidat můžete vypraženou nadrobenou slaninu, nasekané ořechy (skvělé jsou pekany nebo lískové oříšky) či pažitku nebo použijte jiný výrazný sýr.

Na návštěvy se vám bude hodit i recept na 3 slané (a rychlé!) dobroty z listového těsta, za studena nakládaný bůček nebo naše oblíbené pomazánky na chlebíčky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama