Hlavní obsah
3,3
(170)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se pečou perníčky, byt se naplní povědomou vůní, která připomene, že blíží Vánoce. Vytlačované perníčky z dřevěných formiček nemusíte nijak složitě zdobit – jsou krásné samotné o sobě. S těstem se dobře pracuje, a když ho nepřepečete, perníčky budou hned měkké.

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Budete potřebovat
  • 120 g medu
  • 100 g másla
  • 2 ks vejce
  • 550 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 4 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Článek

Postup

01.

V rendlíku nad mírným plamenem zahřívejte za občasného míchání máslo s medem, až se rozpustí a spojí do jednolité hmoty. Odstavte a nechte zchladnout.

02.

Mezitím prosejte do větší mísy mouku, cukr, perníkové koření a sodu. Sypkou směs ještě promíchejte metličkou.

03.

Ke zchladlé medovo-máslové směsi zašlehejte obě vejce, obsah rendlíku vlijte k mouce a vypracujte vláčné těsto. Nejdřív suroviny pořádně promíchejte lžící a nakonec rukama dobře propracujte. Z vypracovaného těsta vytvořte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny (těsto na vás zabalené ve fólii ale klidně počká i dva až tři dny).

04.

Dřevěnou formu na vytlačované perníčky zlehka vymažte pomocí mašlovačky olejem, postačí opravdu jemná vrstva. Troubu předehřejte na 170 °C, plechy vyložte papírem na pečení.

05.

Chvíli před pečením nechte těsto povolit při pokojové teplotě, postačí 15–20 minut. Na vál nasypejte malou hrst mouky. Z odleželého těsta odkrajujte ostrým nožem kousky velké jako vlašský ořech, trochu je propracujte v ruce (těsto se chová jako modelína), zlehka „namočte“ v mouce a palci vtlačte do vymazané formičky. Pečlivě vyplňte celou formičku souvislou vrstvou těsta. Ostrým nožem naplocho ořízněte těsto, které je nad úrovní vzoru. Špičkou nože teď při okraji lehce nadzvedněte těsto vtlačené ve formičce a rukou vyloupněte perníček s reliéfem. Těsto je soudržné, jde to snadno.

06.

Pečte při teplotě 170 °C asi 10 minut (nepřepečte je, jinak budou tvrdé). Upečené stáhněte z plechu a nechte zchladnout.

07.

Takhle připravené perníčky jsou krásné i bez dalšího zdobení, chcete-li ale, můžete přidat pro efekt i chuť ledovou polevu s rumem. Do mísy prosejte moučkový cukr, po kapkách přidávejte rum a vařečkou třete, až se všechno spojí do lesklé husté polevy. Pomocí štětečku potřete vychladnuté perníčky a nechte krátce zaschnout. Skladujte ve vzduchotěsné krabičce.

08.

Máte-li rádi tmavší perníčky, prosejte k mouce lžíci nebo dvě kakaového prášku.

Raději než v kuchyni trávíte čas venku? Vláčný pomerančový perník na plech vám zabere jenom chvíli!

Reklama

Související témata:

Načítám