Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete koláče, které kombinují sladké, kyselé i křupavé? Pak vyzkoušejte tenhle moučník s jostou a červeným angreštem. Skvěle chutná studený i vlažný – a zmizí opravdu rychle!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 160 g másla
  • 2 lžíce ledové vody
Náplň
  • 160 g angreštu
  • 160 g josty
  • 50 g tmavého cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 25 g bramborového škrobu
Drobenka a dokončení
  • 15 g hladké mouky
  • 10 g másla
  • 10 g tmavého cukru
  • 20 g lískový ořech
  • 1 lžíce mandlových lupínků
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Když začnou zahrady nabízet bohatou úrodu bobulovin, nastává čas zapojit je do pečení. Koláč z josty a červeného angreštu potěší každého, kdo má rád svěží ovocnou chuť v kombinaci s máslovým těstem a křupavou drobenkou. Je ideální na víkendové pečení i jako sladká tečka k odpolední kávě. A bonus? Opravdu krásně vypadá!

Postup

01.

V míse smíchejte prosátou mouku s moučkovým cukrem, špetkou soli, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidejte na kousky pokrájené studené máslo a rychle jej pomocí prstů zapracujte. Přilijte studenou vodu a rukama spojte suroviny v měkké těsto.

Tip: Recept na základní křehké těsto bez vajec na sladké i slané koláče

02.

Formu vyložte pečicím papírem a polovinu těsta do ní vložte a prsty roztlačte po celé ploše. Druhou část těsta zabalte do fólie a dejte do mrazáku. Plech s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut do jemného zezlátnutí.

03.

Mezitím v míse udělejte drobenku z mouky, másla a cukru. Dále očistěte ovoce a smíchejte ho s oběma cukry a škrobem. Až těsto v troubě lehce zezlátne, plech vyndejte, na předpečený korpus rozložte ovocnou směs a na ni nastrouhejte druhou, vychlazenou polovinu těsta.

04.

Nastrouhané těsto posypejte drobenkou a přidejte na ni ještě pár nahrubo nakrájených lískových ořechů a mandlových plátků. Plech vraťte do trouby a pečte při 175 °C 40 až 50 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte koláč vychladnout ve formě a před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.

>>>Máte angrešt, rybíz či jiné čerstvé plody? Využijte je na recept na jogurtový koláč s ovocem a drobenkou z ovesných vloček

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 20 × 30 cm
Energie14 736,6 kJ
Bílkoviny42,6 g
Tuky157,9 g
Sacharidy475,94 g
Sůl1,18 g
SAFA71,46 g
Vláknina22,54 g
Cukry210,8 g

Načítám