Článek
Když začnou zahrady nabízet bohatou úrodu bobulovin, nastává čas zapojit je do pečení. Koláč z josty a červeného angreštu potěší každého, kdo má rád svěží ovocnou chuť v kombinaci s máslovým těstem a křupavou drobenkou. Je ideální na víkendové pečení i jako sladká tečka k odpolední kávě. A bonus? Opravdu krásně vypadá!
Postup
01.
V míse smíchejte prosátou mouku s moučkovým cukrem, špetkou soli, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidejte na kousky pokrájené studené máslo a rychle jej pomocí prstů zapracujte. Přilijte studenou vodu a rukama spojte suroviny v měkké těsto.
Tip: Recept na základní křehké těsto bez vajec na sladké i slané koláče
02.
Formu vyložte pečicím papírem a polovinu těsta do ní vložte a prsty roztlačte po celé ploše. Druhou část těsta zabalte do fólie a dejte do mrazáku. Plech s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut do jemného zezlátnutí.
03.
Mezitím v míse udělejte drobenku z mouky, másla a cukru. Dále očistěte ovoce a smíchejte ho s oběma cukry a škrobem. Až těsto v troubě lehce zezlátne, plech vyndejte, na předpečený korpus rozložte ovocnou směs a na ni nastrouhejte druhou, vychlazenou polovinu těsta.
04.
Nastrouhané těsto posypejte drobenkou a přidejte na ni ještě pár nahrubo nakrájených lískových ořechů a mandlových plátků. Plech vraťte do trouby a pečte při 175 °C 40 až 50 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte koláč vychladnout ve formě a před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.
>>>Máte angrešt, rybíz či jiné čerstvé plody? Využijte je na recept na jogurtový koláč s ovocem a drobenkou z ovesných vloček