Hlavní obsah
2,8
(135)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Tohle není žádná suchá buchta na plech! Rychlý a jednoduchý koláč vyniká jemností a výbornou chutí díky šťavnatému ovoci, které se v troubě rozpeče pod bezvadnou křupavou ovesnou drobenkou.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 60 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g hladké celozrnné mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 7 g másla
  • 10 g hrubé mouky
Drobenka
  • 80 g ovesných vloček
  • 30 g hladké celozrnné mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 50 g másla
K dokončení
  • 300 g čerstvého ovoce
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny na těsto by měly mít pokojovou teplotu, proto je včas vyndejte z ledničky. Změklé máslo vyšlehejte ve vyšší míse s cukrem a postupně jedno po druhém zašlehejte vejce. Přimíchejte jogurt.

02.

Ve druhé misce smíchejte sypké suroviny a vmíchejte je k vaječné směsi. Důkladně promíchané těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Povrch uhlaďte.

03.

Ovoce nakrájejte na menší kousky a rozprostřete po těstě. Ideální jsou šťavnaté druhy: jahody, třešně, meruňky, broskve apod.

04.

Zasypejte drobenkou. Připravíte ji jednoduše promícháním ovesných vloček s moukou, cukrem a máslem. Jak udělat správnou drobenku na koláč a jak ji obměňovat?

05.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut.

Foto: Martina Lancingerová

Jednoduchý a přitom opravdu dobrý. Takový je celozrnný koláč se sezonním ovocemFoto: Martina Lancingerová

Rádi používáte zdravé ingredience v klasickém pečení? Vyzkoušejte řecký citronový koláč s olivovým olejem a ovesnou drobenkou nebo drobenkové mrkvové řezy se špaldou a vločkami. Oba recepty jsou vynikající a jednoduché!

Reklama

Související témata:

Načítám