Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Babku znáte nejčastěji s mákem. Tato klasika z kynutého těsta nabízí ale i jiné varianty. Vyzkoušejte ji s malinovým džemem. Pocákaná bílou čokoládou se hodí jako moučník ke kávě i chutná snídaně.

35 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 280 g hladké mouky
  • 130 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 150 g malinové marmelády
  • 1 balení bílé čokoládové polevy
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku mouky, cukru a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

02.

Mezitím prosejte do mísy mouku. Vmíchejte do ní špetku soli. Přidejte pokrájené změklé máslo, vejce, cukr, citronovou kůru a nakonec hotový kvásek.

03.

Vypracujte hladké těsto bez hrudek. Hotový bochník těsta poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.

04.

Vykynuté těsto vyválejte na placku o velikosti asi 30 x 30 cm. Potřete ji malinovým džemem. Poté ji zatočte jako roládu. Tu pak ještě zatočte do spirály.

05.

Takto připravenou babku vložte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Potřete ji rozšlehaným vejcem. Pečte ji 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

06.

Upečenou babku po vychladnutí vyjměte z formy. Čokoládovou polevu rozehřejte podle návodu a poté ji nacákejte na babku.

Tip: Pokud chcete mít krásně žluté těsto, přidejte do něj půl lžičky kurkumy. Můžete jí přidat špetku i do vejce, kterým babku potřete před pečením.

Doporučujeme zkusit upéct i čokoládovou babku nebo vyzkoušet tuhle s chutí pomeranče.

Reklama

Načítám