Hlavní obsah
3,2
(66)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Čokoládou protkané nadýchané a vláčné kynuté těsto svede k hříchu každého milovníka sladkých dobrot. Pokud ještě navíc toužíte po něčem křupavém, zakomponujte do receptu i své oblíbené ořechy.

40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Těsto
  • 17 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 60 g másla
  • 1 ks vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 70 g čokolády 70%
  • 70 g másla
  • 15 g kakaa
  • 40 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, a asi polovinu přilijte k droždí. Přisypejte půl lžičky mouky a promíchejte vidličkou. Nechte na teplém místě odpočívat, aby vzešel kvásek.

02.

Do zbylého mléka dejte na kousky pokrájené máslo, vraťte na chvíli na plotnu a chvíli zahřívejte, aby se máslo rozpustilo. Nechte zchladnout. Poté do směsi zašlehejte vejce.

03.

Mouku smíchejte se špetkou soli. Přilijte vzešlý kvásek a mléčno-máslovou směs. Zpracujte vláčné těsto. Ideálně nechte v robotu asi 5 minut zadělávat. Poté lehce posypejte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

04.

Tmavou čokoládu nalámejte na kousky a nasypejte do kastrůlku. Přidejte na kostičky pokrájené máslo, kakao a cukr. Ve vodní lázni nechte rozpustit. Dobře promíchejte a nechte zchladnout. Ideálně nechte i krátce vychladit v lednici, aby nebyla směs příliš tekutá a při rolování nevytékala. Zase nesmí být tuhá moc, aby šla po těstě pěkně roztírat.

05.

Po hodině kynutí těsto překlopte na vál a krátce propracujte rukama. Z těsta vyválejte plát velikosti asi 25 x 38 cm. Šířka plátu by měla odpovídat zhruba délce formy, ve které budete babku/chléb péct.

06.

Plát těsta potřete čokoládovou náplní. Čím delší obdélník vyválíte, a tím pádem i slabší těsto, tím jemnější vznikne pramínkování čokolády. Srolujte plát těsta po šířce – tedy tak, aby se šířka po srolování stala délkou rolády. Roládu nechte položenou koncem vespod. Ze shora podélně rozřízněte ostrým nožem. Vzniklé dva pruhy uchopte do rukou tak, aby řezy byly nahoře. Zapleťte prameny a přendejte do formy vyložené pečicím papírem. 

07.

Pečte při 180 °C 50 minut. Po vyndání z trouby nechte zchladnout ve formě, aby babka držela tvar. Případně můžete přendat na mřížku alespoň 20–30 minut po vyndání z trouby, protože horký nedrží tak dobře tvar a mohla by se trochu rozjet, případně povolit ve vrstvách promazaných čokoládou.

Tip: Před srolováním můžete čokoládovou náplň posypat oblíbenými ořechy.

Využijte sklizně jahod a přidejte zbylou čokoládu do plněných jahodových knedlíků z tvarohového těsta. Nepřehlédněte také křehký koláč, který je po okraje plný čokoládovo-tvarohové náplně.

Reklama

Načítám