Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Povidla patří do klasické české kuchyně stejně jako třeba mák. My jsme se pro dnešek soustředili jen na zmiňovaný poklad ze švestek. Nabízíme vám recept na medový perník promazávaný povidly.

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku medu
  • 60 g másla
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 ks žloutků
  • 2 ks bílku
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 300 g povidel
  • 5 dkg tuku na vymazání
  • 3 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte asi 3 lžíce cukru a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte med a koření, vše důkladně promíchejte a nechte zchladnout. Troubu zapněte na 180 stupňů.

02.

Vzniklou hmotu přelijte do mísy, přidejte mléko, žloutky, mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem a mléko a zadělejte tužší těsto.

03.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do těsta, a to nalijte do vymazané formy. Pečte asi 45 minut, dokud do středu zapíchnutou špejli nevyndáte suchou.

04.

Hotový perník nechte vychladnout a následně ho dvakrát prokrojte. Jednotlivé vrstvy promažte připravenými povidly (pokud jsou tuhá, trochu je zahřejte, aby povolila), stejně jako povrch. Teď už stačí posypat mandlovými lupínky a podávat!

Související témata:

Načítám