Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Dezerty z mrkve jsou čím dál tím oblíbenější. Mrkvový dort dnes nikoho nepřekvapí, ale co si upéct z této zeleniny sušenky? V kombinaci s ovesnými vločkami vykouzlíte racionální pochoutku.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 sušenek
  • 30 g másla
  • 60 g medu
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g ovesných vloček
  • 80 g celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 80 g mrkve
Článek

Postup

01.

Vločky rozmixujte a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Rozehřáté máslo prošlehejte s medem, vajíčkem, skořicí a solí, poté vmíchejte vločky, mouku, kypřicí prášek a nastrouhanou mrkev a směs nechte 30 minut v chladu odstát – vločky pěkně nasají tekutinu a sušenky budou lépe držet.

02.

Poté z těsta vytvarujte asi 20 kuliček, které na pečicím papíře trochu zploštěte na sušenky (při pečení se ještě trochu roztečou). Pečte 20–30 minut při 160 stupních. Nechte vychladnout na plechu, a poté uchovávejte v uzavřené dóze, aby sušenky nenavlhly. Vydrží vám asi 2 týdny.

Energetická hodnota celkem pro 1 sušenku
Energie243,91 kJ
Bílkoviny1,57 g
Tuky1,86 g
Sacharidy8,62 g
Sůl0,09 g
SAFA0,76 g
Vláknina1,11 g
Cukry2,71 g
Související témata:

Načítám