Hlavní obsah
3,4
(76)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Nelekněte se delšího seznamu surovin, každá má v tomto vláčném perníku své místo a společně tvoří velice povedený celek. Díky mrkvi a kysané smetaně je těsto krásně vláčné, koření, zázvor a citronová kůra ho perfektně ovoní a marcipán s rozinkami zase dodají sladkost. Prostě ideální koláč či buchta na plech!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 20 cm
Těsto
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 2 ks vejce
  • 60 g hnědého cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 60 g rozinek
  • 30 ml rumu
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 200 g mrkve
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 100 g marcipánu
Krém
  • 250 g ricotty
  • 2 lžíce medu
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Rozinky s rumem přiveďte na plotně či v mikrovlnce k varu a nechte nabobtnat. Marcipán pokrájejte na malé kousky. Pokud rozinky nebo marcipán vynecháte, dejte do těsta víc cukru, obojí slouží k jeho doslazení. Mrkev, zázvor a citronovou kůru (jen její žlutou část) nastrouhejte najemno. Pekáček vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.

02.

Olej prošlehejte s cukrem a postupně vmíchejte vejce, smetanu, mouku, kypřicí prášek, perníkové koření, sůl, zázvor, citronovou kůru, mrkev, marcipán a rozinky. Těsto vlijte do připravené formy a při 160 °C pečte asi 45 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Uvolněte z formy a nechte na mřížce vychladnout.

03.

Ricottu (lze použít i mascarpone či žervé) oslaďte medem, ochuťte trochou citronové šťávy a natřete na vychladlý koláč. Na závěr posypejte mandlovými lupínky a máte hotovo!

Mrkvové dezerty jsou bezvadné, protože jim mrkev dodá šťavnatost, barvu i sladkost. Kromě klasického mrkvové dortu zkuste i křehké mrkvové rohlíčky s povidly, jsou výtečné!

Reklama

Související témata:

Načítám