Hlavní obsah

Křupavé blumové taštičky

Hodnocení:
(81)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Začátek školního roku má svých několik sezonních ovocných stálic a mezi ně patří i voňavé blumy. Ať už dáváte přednost jim, nebo třeba švestkám či mirabelkám, všechny tyto peckovice jsou jako stvořené na naplnění jednoduchých listových taštiček.

Ingredience pro:
12 taštiček
Na taštičky
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • voda
  • 1 vejce na potření
Na náplň
  • 3 blumy
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky koření mixed spice
Článek

Postup

Krok 1: Začněte náplní. Blumy vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. V pánvi rozehřejte kousek másla, vložte blumy a poduste. Pak přidejte třtinový cukr, citronovou šťávu a duste ovoce doměkka. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo bílým vínem. Když je ovoce měkké, přisypte koření mixed spice (nebo perníkové). Nechte vychladnout.

Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a tvořítkem na ravioly (nebo třeba skleničkou o průměru asi 6–7 cm) na polovinu těsta zlehka naznačte obrysy budoucích taštiček. Doprostřed každé lžičkou naneste trochu vychladlé náplně – kdyby byla horká, těsto by se rozteklo! Obrysy zlehka potřete vodou, aby sváry dobře držely, a přiklopte druhou polovinou těsta. V místech svárů lehce přimáčkněte, aby se těsto přilepilo.

Krok 3: Hotové taštičky vyřízněte tvořítkem a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut dozlatova.

Tip: Těsto, které vám zbude po vykrojení, můžete jemně propracovat, znovu vyválet a případně ještě jednu dvě taštičky dodělat. Anebo ho nakrájejte rádýlkem na nudličky, potřete zbylým vejcem a lehce posypejte kmínem a solí – s taštičkami tak upečete i pár chutných slaných tyčinek.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama